Magneetvisser haalt loop van Duits kanon met granaat en al uit het water bij Peperga: 'Het ding was loodzwaar'

Magneetvisser Ivan Hofstee (33) uit Wolvega haalde vrijdagochtend tijdens een visuitje met familie een bijzonder voorwerp uit de Linde bij de Blesbrug langs de Domeinenweg bij Peperga. Hij viste een loop van een Duits kanon op met een doorsnede van 7,5 centimeter.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd ingeschakeld om onderzoek te doen. Het gaat dus om een loop van een Duits kanon. Het is nog niet duidelijk om wat voor soort kanon het gaat, daar gaat de EOD nog verder onderzoek naar doen.

In de loop zat nog een granaat, een brisant pantsergranaat. Dat noemt de EOD redelijk uniek. Een loop wordt wel vaker gevonden, maar niet met een granaat erin. Door middel van explosieven van de EOD is de granaat uit de loop gedrukt en vernietigd. Dat gebeurde in Nijeholtpade. De kinderen van de magneetvisser mochten de ontploffing activeren door op het knopje te drukken.

Ivan Hofstee vist wel vaker langs de Linde. Het was voor het eerst dat hij een dergelijk voorwerp aan de oppervlakte bracht. Toevallig was deze keer een groot deel van zijn familie aanwezig. Die konden helpen bij het op de kant krijgen van het voorwerp. ,,Met hulp van een auto is het gelukt. In z’n eentje had Ivan het niet voor elkaar gekregen. Het ding was loodzwaar”, zegt zijn zus Aline.

De loop ligt nu op de gemeentewerf. De EOD kijkt of het voorwerp naar een museum kan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Opmerkelijk
Video
menu