Malta kent geen gezondheidsbeperkingen meer en is als eerste landweer veilig. Volgt de rest van Europa de komende weken?

Doordat het vaccineren in veel landen goed gaat, zijn steeds meer gebieden in Europa weer toegankelijk voor toeristen. Malta sprong zelfs als eerste land in de regio op groen. Kan de koffer nu door Nederlandse vakantiegangers definitief van zolder worden gehaald?

Nu Malta op groen staat stromen de stranden snel weer vol met zonaanbidders.

Nu Malta op groen staat stromen de stranden snel weer vol met zonaanbidders. Foto: 123RF

Malta is in ieder geval klaar voor om toeristen te ontvangen. Het piepkleine eilandstaatje heet sinds maandag weer een groene kleurcode. Door de groene code zijn er geen beperkingen voor de gezondheid. Reizen naar de hoofdstad Valletta kan daarom weer helemaal veilig.

Snelle vaccinatiecampagne keerde het tij

Het eiland heeft met een snelle vaccinatiecampagne en de beperkende maatregelen voor mensen die het land bezoeken het tij weten te keren. Zelfs voor Europese begrippen gaat het met prikken enorm goed in het land. Het land melden zelfs al dagen waar er geen enkele besmetting werd vastgesteld.

„Hartstikke mooi nieuws”, noemt Frank Oostdam van reiskoepel ANVR de ontwikkelingen in Malta. „Malta had het geluk dat het eerst landen op geel stond en daardoor al veel boekingen heeft gekregen. Geel is natuurlijk al mooi, maar groen is beter.”

Nog geen feeststemming bij ANVR

Toch is Oostdam nog niet in de feeststemming. „Er zijn in Europa nog genoeg gebieden die op oranje staan”, weet hij. Met een dergelijke kleurcode zijn vakanties nog niet toegestaan. In ’groene landen’ zijn reizen wel weer toegestaan, net zoals bij geel maar daar gelden er wel veiligheidswaarschuwingen. Voor toeristen maakt dat in de praktijk in ieder geval weinig uit.

 

„We hopen dat er nog meer groen of geel kleuren, zodat er naar meer bestemmingen weer vakanties mogelijk zijn”, weet de ANVR-voorman. „Onze verwachting is dat de komende weken vrijwel heel Europa op geel gaat. De reisbranche is er in ieder geval helemaal klaar voor om reizigers een veilige vakantie aan te bieden.”

’Reizgers staan te trappelen’

Reizigers staan namelijk te trappelen om op reis te gaan, stelt Oostdam vast. „We hopen snel meer duidelijkheid te krijgen over de details van het Europese reiscertificaat, waardoor mensen die gevaccineerd zijn of getest zijn niet meer geconfronteerd worden met reisbeperkingen.”

Dat het certificaat er komt staat al vast, maar over de details wordt op Europees niveau nog onderhandeld. Tot die tijd krijgen reizigers nog te maken met lokale maatregelen. Zo moet er bij aankomst op Malta nog steeds een negatieve PCR-test worden overhandigd die niet ouder is dan drie dagen mag zijn. Dat geldt voor iedereen ouder dan vijf jaar die het land bezoekt.

Rest van Europa is afwachten

In de rest van Europa is het nog afwachten hoe de kleurcodes zich ontwikkelen. Zo staan bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk, Italië op geel. Andere landen als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje staan op oranje waardoor vakanties dus nog niet mogelijk zijn.

Oostdam hoopt dat het reiscertificaat van de Europese Unie ook wordt ingesteld voor landen buiten de Europese Unie. „Wij hopen dat de overheid dit gaat regelen zodat mensen met het certificaat of gele boekje op reis kunnen naar buiten de EU. Zo hopen we dat ook de verre vakanties weer mogelijk worden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu