Medisch Spectrum Twente in Enschede doet handen schudden definitief in de ban: 'Vanwege veilige zorg aan patiënten is dit besloten'

Foto: ANP

Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede schaft het geven van handen, in onbruik geraakt door corona, definitief af. Dat vindt het ziekenhuis veiliger, ook in de toekomst. Groeten mag je daar voortaan alleen met woorden.

Het afschaffen van handen schudden ‘was een maatregel waar we allemaal erg aan moesten wennen, omdat handen schudden onderdeel is van onze cultuur’, erkent het hospitaal op de eigen site. Maar ‘in het kader van veilige zorg aan patiënten hebben we besloten het handen schudden niet terug te laten komen.’

Ook alternatieve manieren met fysiek contact zijn er van de baan. Een woordvoerder van de Patiëntenfederatie noemt het besluit van MST ‘verstandig’ als dat betekent dat het besmettingen van virussen tegengaat. ‘Er heeft zich nog nooit een patiënt gemeld die het de afgelopen twee jaar vervelend vond dat er geen hand werd geschud. Het belangrijkste is dat de patiënt het gevoel heeft dat hij of zij gezien wordt. Dat hoeft niet per se met het geven van een hand’, aldus de woordvoerder.

Zelf bepalen

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) laat desgevraagd weten geen zicht te hebben of andere ziekenhuizen ook van plan zijn het handen schudden volledig in de ban te doen. ‘Een ziekenhuis mag dit helemaal zelf bepalen’, laat een woordvoerder weten.

Nieuws

menu