Mensen met hooikoorts opgelet: droog en zonnig weer zorgt voor veel berkenpollen in de lucht, kans op klachten neemt deze week toe

Foto: Shutterstock

Mensen die in het voorjaar last hebben van hooikoorts moeten de komende tijd rekening houden met klachten. Het droge, zonnige en zachte weer zorgt namelijk voor veel berkenpollen in de lucht. De kans op hooikoortsklachten neemt toe, daarvoor waarschuwt WeerOnline.

De piekperiode van het berkenpollenseizoen is aangebroken, omdat er momenteel veel bomen in bloei staan. Door de vele regenbuien van afgelopen week viel het mee met de hoeveelheid berkenpollen in de lucht. Deze week lijkt het echter vooral droog te blijven en door het zonnige lenteweer neemt de overlast toe.

De hoge temperatuur en zonneschijn zorgen ervoor dat berken gaan bloeien. Alleen woensdag kunnen buien de lucht schoonspoelen van pollen. In het paasweekeinde waait er waarschijnlijk een noordoosten- tot oostenwind. Dat betekent dat er ook boompollen uit Duitsland worden aangevoerd naar Nederland. Wie naar buiten gaat met Pasen en allergisch is voor de berk, is dus gewaarschuwd.

Gras

Ongeveer een miljoen Nederlanders ervaart hooikoortsklachten door de berk. Naast de berk bloeien ook de iepen, populieren, essen, wilgen en de eerste haagbeuken. De pollen van deze bomen veroorzaken bij veel minder mensen klachten. Mensen die allergisch zijn voor gras kunnen nog een paar weken opgelucht ademhalen: de bloei van de meeste grassoorten laat nog wel even op zich wachten.

Nieuws

menu