Met hoeveel mensen mag ik in een auto? Hoe kan ik reizen met de trein? Dit zijn de coronaregels voor verkeer en vervoer

Een moeder reist met haar kinderen met de bus. Foto: Kees van de Veen

Probeer vooral weinig te reizen, luidt het advies van de overheid. En als je toch de deur uit moet, gebruik dan de fiets of de benenwagen. Maar dat lukt natuurlijk niet altijd. Wat zijn de regels voor het verkeer en vervoer?

In het openbaar vervoer is het dragen van een mondkapje verplicht voor iedereen van 13 jaar of ouder. Op stations of haltes is dit niet verplicht, maar adviseert de overheid om het toch te doen. Wie in de trein of bus geen mondkapje op heeft, kan een coronaboete krijgen van 95 euro.

Auto

Als je in de auto zit met mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren, moet je een mondkapje op. Ook mag je in dat geval met maximaal 4 personen in de auto zitten, dus één bestuurder en drie passagiers.

Taxi’s, personenbusjes en touringcars

Voor bedrijfsmatig vervoer is een reservering en gezondheidscheck verplicht. Er is geen beperking in het aantal mensen dat met een taxi mee mag. Wel moet je een mondkapje op.

Ook reizigers in een touringcar moeten een mondkapje dragen. In bedrijfsbusjes, verhuis- en vrchtwagens is een mondkapje verplicht bij meer dan twee inzittenden, tenzij er 1,5 meter afstand kan worden gehouden.

Nieuws

Meest gelezen

menu