Met versoepelingen van de coronamaatregelen stijgt het aantal inbraken weer enorm. Criminelen lijken bezig te zijn met inhaalslag

Het inbrekersgilde is weer op pad gegaan. Na maanden van spectaculaire dalingen lijken de criminelen met een inhaalslag bezig te zijn. Politie en verzekeraar Interpolis zien ineens weer forse stijgingen van het aantal diefstallen vanuit de woning.

Het aantal inbraken is weer toegenomen.

Het aantal inbraken is weer toegenomen. Foto: ANP

Sinds de versoepelingen rondom corona nam het aantal inbraken in een kleine twee maanden met 36% toe. Waren het er in week 15 (12-18 april) nog 258, in week 22 (31 mei-6 juni) was dat al gestegen tot 351 per week, zo blijkt uit berekeningen van de InbraakBarometer.

„Als de trend doorzet, dan wordt het alleen maar erger en gaan we langzaamaan naar het aantal woninginbraken van voor de coronapandemie”, voorziet Sybren van der Velden, projectleider woninginbraak van de Nationale Politie. „We zagen de gehele coronaperiode dat de woninginbraken bij de versoepeling van maatregelen weer toenamen. Sinds de avondklok op 28 april is ingetrokken, zien we dat ook weer terug in de cijfers.”

Inbraakrisico

Helemaal met het mooie weer in aankomst is alertheid geboden, want het inbraakrisico zal verder toenemen doordat mensen deuren en ramen weer open hebben staan. Van der Velden: „Zeker met het mooie weer, dagjes weg en straks mogelijke vakanties is het goed om preventiemaatregelen te treffen en te zorgen dat de woning goed wordt afgesloten. Ook als je maar even weggaat, sluit ramen, doe een lichtje aan en de deur echt op slot.”

De InbraakBarometer van verzekeraar Interpolis toont dat niet overal in ons land criminelen weer actief zijn. „Met name de provincie Utrecht springt er met een stijging van maar liefst 182% uit. Ook in Limburg (+84%) en Overijssel (+83%) zijn de cijfers zorgwekkend, terwijl we ook niet vrolijk worden van een kwart meer ongenode gasten in Zuid- en Noord-Holland”, constateert Youri van der Avoird van de verzekeraar.

Een verklaring voor de grote regionale verschillen is nog niet te geven. „Daarvoor moet je de situatie over een langere termijn bekijken, vandaar dat we de vlag ook niet uitsteken in Drenthe, Zeeland en Flevoland, waar het aantal inbraken nog steeds daalt. Want al met al voorspellen de data van de barometer, die gebaseerd is op politiegegevens en algoritmes, dat ook daar een trendbreuk op komst is”, meent de zegsman.

Zwakke punt

Politie en de verzekeraar zien dat veel woningen nog altijd slecht zijn beveiligd. „Vooral voordeursloten zijn het zwakke punt en drie op de vijf zijn eenvoudig te forceren. Op de InbraakBarometer kun je kijken of jouw postcodegebied ’gevaar’ loopt voor inbraak, maar ook via een simpele test in de Slotentool in een minuut zien of jouw slot afdoende is om inbrekers buiten te houden”, weet Van der Avoird.

Voor vakantiegangers heeft Van der Velden nog een wijze raad. „Doe alsof je thuis bent door verlichting automatisch te laten in- en uitschakelen met een timer. Houd overdag de gordijnen en rolluiken altijd open en laat post weghalen door buren of bekenden. Laat gerust een kopje koffie of bord eten op tafel staan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu