Microbioloog Kluytmans waarschuwt sportorganisaties: 'Het testen van gezonde sporters op corona is spelen met vuur'

De Tour schrapt de aangekondigde maatregelen dat bij twee positieve coronatest binnen één team de hele ploeg uit koers gezet wordt. Volgens arts-microbioloog Jan Kluytmans een volstrekt logisch besluit omdat het testen op gezonde mensen een te grote kans op een vals-positieve uitslag oplevert. ‘Het is spelen met vuur’. Hij legt uit waarom.

Microbioloog Jan Kluytmans noemt het testen van gezonde sporters Russische roulette.

Microbioloog Jan Kluytmans noemt het testen van gezonde sporters Russische roulette. Foto: Amphia Ziekenhuis

De afgelopen weken drong in de sportwereld langzaam het besef door dat er iets mis is met de coronatests, die met name voetballers en wielrenners moeten doen voor ze toegelaten worden tot een wedstrijd. Wedstrijden werden afgelast, renners aan de kant gelaten, hele ploegen thuisgehouden terwijl achteraf bleek dat de positief geteste sporter helemaal niet ziek was.

Ten onrechte uitgesloten

Daar kwam bovenop dat de Tour de France liet weten dat twee positieve gevallen binnen één team (ongeacht of het renner of begeleider betreft) directe uitsluiting van de gehele ploeg zou betekenen. Het feit dat gisteren bleek dat vanwege een vals-positieve test Bora ten onrechte niet had mogen meedoen aan de Bretagne Classic, zal er toe hebben bijgedragen dat de Tour de ‘twee keer positief is uitsluiting’-regel vandaag van tafel heeft gehaald. Terecht volgens arts-microbioloog Jan Kluytmans. ,,Dat zou Russische roulette zijn geweest.”

Veel twijfelgevallen

Hij kan het weten. Als microbioloog kende hij al de gevaren van het testen van gezonde personen. Een pilot samen met orthopeed Peter Joosten bij de Brabantse profclubs PSV, Willem II, RKC, NAC en TOP Oss, bevestigt volgens hem dat een oude, zogenaamd doorgemaakte infectie ook een positieve corona-uitslag kan geven. ,,Ik snap het idee, maar de vraag is of het opweegt tegen de problemen die je creëert door het zo aan te pakken”, zegt Kluytmans over de manier waarop de sportwereld het virus buiten de deur probeert te houden.

,,Het is mooi als iedereen negatief is, maar je kunt een probleem krijgen als iemand positief is. Sommigen zijn dat echt. Er zijn echter veel meer twijfelgevallen waarbij je achteraf zegt dat er niks aan de hand is. Dan zijn de consequenties (niet meespelen, niet mogen starten) er al wel geweest.”

Vraagtekens

Het risico zit hem volgens Kluytmans in het feit dat je gezonde mensen onderwerpt aan een ‘extreem’ gevoelige test. ,,Eentje die bij wijze van spreken een korreltje suiker in de zee vindt.” Die test pikt ook kleine hoeveelheden van restanten van een oude doorgemaakte infectie op. ,,De test detecteert het erfelijk materiaal van het virus. Niet het virus zelf. Restanten van dat materiaal blijven achter in de cellen, die in de loop der tijd ververst worden. Daardoor weet je niet of je wel of geen consequenties mag verbinden aan een positieve test.”

Kluytmans geeft aan dat bij het testen van gezonde mensen bij één van de vier positieve gevallen vraagtekens gezet moeten worden in de zin dat wat gevonden is weinig te betekenen heeft. ,,Ik noem dat vissen in troebel water.” Bij het vermoeden van een bepaalde ziekte of ontsteking geeft een test een veel helderde uitslag.

Skivakantie

De vals-positief geteste wielrenners Stan Godrie en Inge van der Heijden hadden de afgelopen weken het vermoeden dat ze eerder corona moeten hebben gehad na een skivakantie. ,,De vragen die nu dus gesteld worden zijn terecht. Als je renners uit de Tour gaat zetten op basis van deze test is dat spelen met vuur. Voetballers aan de kant laten, kan leiden tot competitievervalsing.”

Toeval speelt een te grote rol

De Brabander noemt het een ‘moeilijk te ondervangen probleem’. Een antistoffentest kan uitmaken of er een oude infectie in het spel is. ,,Maar nu we de eerste herinfecties zijn tegengekomen, valt niet uit te sluiten dat zo iemand opnieuw het virus onder de leden heeft. Ik denk dat we niet anders kunnen doen dat een bepaalde onzekerheid accepteren. Op het voetbalveld zelf gebeurt volgens mij weinig. Eerder in de kleedkamer of kantine. Dan kun je nu twee dingen doen. Of accepteer de onzekerheid. Of maak de consequenties iets minder draconisch. Daarvoor speelt het toeval nu een te grote rol.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu