Het reisadvies voor mijn favoriete land staat op geel, oranje, rood of groen. Wat mogen we in de vakantie doen?

Goed nieuws voor vakantiegangers. Het ene na het andere vakantieland kleurt weer geel. Maar dat zegt niet alles. Die landen zijn voor ons geel, maar Nederland is voor hen misschien nog oranje. En pas op: geel is nog lang niet groen! Zo zit het.

Lekker op vakantie.

Lekker op vakantie. Foto: ANP

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft alle landen of gebieden een kleurcode. Dat gebeurde al vóór corona. De kleur geeft aan hoe groot het risico is, dat je te maken krijgt met criminaliteit, kans op natuurgeweld, slechte infrastructuur of de politieke situatie. Sinds 2019 is het coronavirus als gezondheidsrisico aan dat rijtje toegevoegd.

Welke kleurcode bij welk risiconiveau hoort, staat in het kader hieronder.

Dat een land code geel krijgt, betekent bijvoorbeeld dat je na terugkeer van een vakantie in dat land niet meer vijf dagen in quarantaine hoeft. En inwoners van een 'geel' land mogen zonder verplichte quarantaine met hun camper een rondje Nederland doen.

Maar...

Dat een vakantieland geel is voor ons, wil niet automatisch zeggen dat dat ook andersom geldt. Vaak volgen de Europese landen elkaar wel, maar niet altijd. Of met enige vertraging.

Zolang een 'geel land' Nederland nog als oranje beschouwt, moeten Nederlanders in dat land voldoen aan allerlei maatregelen. Zoals vijf tot tien dagen quarantaine en het tonen van een negatieve test of vaccinatiepaspoort in de taal van dat land of een internationale taal (Engels, Frans, Spaans en soms Italiaans). Een Nederlandstalig vaccinatiebewijs wordt dus niet geaccepteerd.

Doe de dubbelcheck

Check daarom bij vakantieplannen niet alleen of Nederland jouw vakantieland of gebied geel (of beter nog: groen) heeft verklaard, maar ook of jouw vakantieland Nederland veilig acht. En helaas moet je ook op plaats van bestemming regelmatig kijken of Nederland niet opeens de kleur van je vakantieland of -gebied verandert. Het kan zijn dat je dan zo snel mogelijk naar huis moet om quarantaine bij terugkeer in Nederland te voorkomen.

Geel is niet groen

Door alle juichberichten over code geel zou je kunnen denken, dat een land daarmee helemaal vrij is van coronamaatregelen. Dat is niet het geval. Alleen bij code groen geldt dat alles weer bijna normaal is. Maar die code is in Europa nog niet aan de orde.

Informatie over jouw vakantieland vind je op nederlandwereldwijd.nl en anwb.nl/vakantie/reiswijzer . Beide websites worden voortdurend geactualiseerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu