Minder besmettingen en lucht voor ziekenhuizen: tweede coronagolf is op zijn retour, maar 'voor euforie is het te vroeg'

GGD-medewerkers van een coronateststraat krijgen een boeket chrysanten als bedankje voor hun werk. Foto: ANP

De piek van de najaarsgolf ligt nu twee weken achter ons. Het aantal nieuwe infecties daalt verder: het RIVM telde de afgelopen week bijna 6.000 besmettingen minder dan de week ervoor. Ziekenhuizen krijgen lucht. ‘Toch moeten we geduld hebben’.

De nieuwe RIVM-weekcijfers zijn zojuist gepubliceerd. Ook de dagkoers is met 4320 infecties flink lager dan gisteren en de voorgaande dagen, toen er nog meer dan vijfduizend gevallen bij kwamen.

Het coronavirus verspreidt zich in Nederland nu een stuk minder snel dan rond de piek van de tweede golf eind oktober. Toen turfde het RIVM in de recordweek ruim 67.000 besmettingen, dat nam af, met nog 43.600 nieuwe gevallen van 3 tot 10 november, en ligt afgelopen week dus op ruim 37.700.

Ook goed nieuws: zowel het absolute aantal tests als het percentage positieve uitslagen daalde. Afgelopen week werden 226.000 mensen getest op corona (13,8 procent bleek besmet), een week eerder waren dat er 244.000 (14,5 procent positief).

Lockdown

Alles wijst erop dat de semi-lockdown van half oktober het coronavirus een forse tik heeft toegebracht, de tijdelijke extra zware maatregelen - musea, zwembaden en theaters dicht - hoeven daarom niet verlengd te worden. Wel is de ‘boog’ van de tweede coronagolf breder en platter dan die in het voorjaar, dus gaat de daling ook niet zo snel als in april. 

Ziekenhuizen stabiel

In de ziekenhuizen is het nog altijd druk, maar de snelle toename is ook daar verdwenen. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding zijn er nu 2146 coronapatiënten opgenomen (waarvan 576 op de IC), iets meer dan een dag eerder.

Afgelopen week kwamen er 1720 nieuwe patiënten bij, ook minder dan de weken daarvoor (+1795 en +2287).  ,,De daling gaat heel langzaam en gaat met pieken en dalen”, zei LCPS-voorzitter Ernst Kuipers gisteren al. ,,Maar de grote lijn is een afname en we verwachten dat deze trend doorzet. We hopen dat we met de kerst onder de duizend patiënten uitkomt.”

‘Geen reden tot euforie’

Met bemoedigende berichten over kansrijke vaccins en dalende aantallen nieuwe infecties en opnames zijn er belangrijke lichtpuntjes te bespeuren in wat vele voorspelden als een ‘lange, donkere winter’, stelt viroloog Ab Osterhaus.

,,Het is goed nieuws dat het terugloopt natuurlijk, en de vaccins zijn veelbelovend. Nu moet je alleen oppassen voor te snelle versoepelingen, anders krijgen we hetzelfde als na de zomer, dat het toch weer omhoog schiet. Ik begrijp de euforie wel, maar het is ook riskant. We zitten nog altijd relatief hoog met het dagelijkse aantal nieuwe infecties, de R zit niet heel ver onder de één.”

Osterhaus voorspelt dat het zeker tot de zomer kan duren voordat grote groepen Nederlanders daadwerkelijk ingeënt kunnen worden. ,,De beschikbaarheid, de logistiek: je zult echt een aantal maanden moeten wachten tot het echt goed op stoom komt”, zegt de viroloog.  ,,En ik ben echt benieuwd naar de duur van bescherming van deze rna-vaccins: hoelang beschermen ze?”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu