Minder verkeersdoden in Drenthe en Groningen. Dit zijn de cijfers per provincie

Er zijn vorig jaar niet meer fietsers omgekomen in het verkeer, maar ze raken wel steeds vaker ernstig gewond. Foto: Archief ANP/Tjapko de Heus

In Drenthe en Groningen zijn vorig jaar 41 mensen omgekomen in het verkeer, meldt het CBS. Dat zijn 17 minder dan een jaar eerder.

Ook landelijk nam het aantal verkeersdoden af. Vorig jaar waren het er 582. Dat zijn 28 minder dan een jaar eerder en het laagste aantal sinds 2015.

Corona is van invloed op de ongevallencijfers

Het CBS vermoedt dat de daling mede het gevolg is van de coronamaatregelen. We gingen vorig jaar aanzienlijk minder de deur uit en het was veel rustiger op de weg.

Fietsers raken steeds vaker ernstig gewond

De meeste verkeersslachtoffers waren fietsers (207) en inzittenden van een personenauto (175). Onder de fietsdoden waren 80 e-bikers. Daarnaast overleden 52 motorrijders, 49 bromfietsers, 43 voetgangers en 32 bestuurders van een scootmobiel. De helft van de verkeersdoden was 60 jaar of ouder.

Deze week meldde het kenniscentrum voor letselpreventie VeiligheidNL dat steeds meer mensen zwaar letsel oplopen bij fietsongelukken.

Toch is het aantal dodelijke fietsslachtoffers het afgelopen jaar niet toegenomen, zo blijkt uit de CBS-cijfers. Integendeel, het waren er 22 minder dan een jaar eerder.

Halvering van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers

Vergeleken met 2000 is het aantal dodelijke slachtoffers van verkeersongevallen in ons land gehalveerd, ondanks de groei van de bevolking. In 2000 eiste het verkeer nog 1.166 levens.

Het grootste aantal verkeersdoden was te betreuren in in het begin van de jaren zeventig. Toen kwamen jaarlijks meer dan 3.000 mensen om in het verkeer.

Nieuws

menu