Minister De Jonge: Het hoogtepunt van de tweede coronagolf is voorbij (en het vaccin is 'onze allerbeste troef' voor de lange termijn)

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) beantwoorden via een livestream op sociale media vragen rondom het coronavirus. Foto: ANP

Het hoogtepunt van de tweede coronagolf is voorbij. Dat zei coronaminister Hugo de Jonge woensdag tijdens een livesessie op Facebook, samen met premier Rutte.

,,Wat we voor de korte termijn moeten doen is zorgen dat we het virus er samen onder krijgen. Maar even; we zijn echt over die piek heen", aldus De Jonge in antwoord op de kijkersvraag of het kabinet wat perspectief kan bieden in deze crisis.

,,We hebben de bocht met elkaar genomen, we hebben de daling ingezet. Dit moeten we gewoon even met z‘n allen vasthouden", aldus de minister. ,,Hoe beter we dat doen, hoe meer er ook weer mogelijk is."

Voor de langere termijn is volgens De Jonge het vaccin ‘onze allerbeste troef’. ,,Maar dat is er niet gelijk en als het komt, dan wordt het in partjes geleverd. Dus dan zal het maanden duren voordat we heel Nederland hebben gevaccineerd."

Innovatieve behandelingen

Het tweede perspectief is innovatieve behandelingen van de ziekte. De Jonge: ,,Daar zetten we volop en en maken we heel veel geld aan op. En terecht, want dat zou ons ook kunnen helpen.”

De minister zei ook nog iets over de oproer die gisteren ontstond naar aanleiding van zijn uitspraak dat bepaalde maatregelen wellicht langer zullen gelden voor mensen zonder vaccinatie. De Jonge benadrukte vandaag nogmaals dat er geen vaccinatieplicht komt en dat er geen sprake zal zijn van voordeeltjes voor mensen die de prik hebben gehad. 

Nieuws

Meest gelezen

menu