Minister Hugo de Jonge op het matje over overvolle coronateststraten

Een coronatest wordt afgenomen. Foto: Paul Rapp

Minister Hugo de Jonge moet zo snel mogelijk de Tweede Kamer opheldering geven over de ontstane crisissituatie bij de teststraten. De politiek wil weten wat de minister gaat doen om de wachttijden voor de coronatesten weg te werken.

,,De minister is gevraagd met spoed de Kamer te informeren over de actuele situatie’’, meldt VVD-Kamerlid Hayke Veldman. Aanleiding is de berichtgeving over het gebrek aan plekken bij de GGD’en voor coronatesten. ,,Deze berichten zijn zeer zorgelijk’’, stelt ook ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber. ,,Snel testen is van belang om het virus onder controle te krijgen. Het helpt niet als mensen lang moeten wachten en dat is ook demotiverend.’’ Daarom hebben verschillende Kamerfractie het kabinet gevraagd snel met oplossingen te komen.

Moesten stoppen

Vandaag bleek dat bij veruit de meeste teststraten geen afspraken meer gemaakt kunnen worden, omdat de laboratoria het niet aan kunnen. De GGD’en willen al langer meer testen afnemen, maar worden door het gebrek aan testcapaciteit beperkt. ,,We moesten van de minister stoppen met opschalen’’, zegt een woordvoerder van de landelijke GGD.

Probleem van het gebrek aan testmogelijkheden is ook dat daardoor het callcentrum dat de testen inplant overbelast raakt. ,,Omdat mensen vaker terugbellen om te kijken of er niet toch nog ergens anders getest kan worden.’’

Onnodig wachten

Volgens Veldman wachten veel laboratoria mogelijk onnodig nog op toestemming om de coronatesten uit te mogen voeren omdat ze nog niet de benodigde certificaten hebben. En zou de testcapaciteit anders wellicht makkelijk uitgebreid kunnen worden. Hij heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan de volksgezondheidminister.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu