Minister Wopke Hoekstra gaat door het stof na uitglijder. Hij had niet moeten schaatsen met Sven Kramer: 'Thialf-uitje was stom'

Wopke Hoekstra op het ijs met Sven Kramer op 18 februari in Thialf. Een uitglijder van jewelste, want de coronaregels verbieden indoor sporten voor recreanten. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

„Stom”, zo noemt CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra zijn schaatsuitglijder met Sven Kramer. „Mijn bezoek aan Thialf stond al gepland. Op de avond van tevoren kwam het idee van schaatsen langs. Niet goed over nagedacht.”

De minister gaat door het stof nadat hij een foto van zichzelf online zette waarop te zien is dat hij ondanks corona in Thialf een rondje schaatst met Sven Kramer. De schaatsbaan is voor het publiek al sinds december dicht. Binnen sporten is immers verboden wegens de pandemie. Op sociale media krijgt Hoekstra er flink van langs. „Ik had gewoon sportschoenen moeten aanhouden”, realiseert hij zich inmiddels.

Hoekstra schaatste wel op anderhalve meter afstand van Kramer. Hij was er ongeveer een kwartier. Hij bezocht de ijshal tijdens een groter campagnerondje in Noord-Nederland. Volgens de directeur van Thialf betrof het een bedrijfsbezoek.

 

KLM

Bij KLM wordt het schaatsuitje ook met argusogen bekeken, omdat luchtvaartmaatschappij Air France KLM donderdag een dramatisch verlies van €7 miljard publiceerde. KLM zit in grote onzekerheid over de toekomst en heeft Hoekstra als aandeelhouder nodig om te voorkomen dat het niet door de moeder in Parijs en door Brussel wordt uitgekleed.

„Hoekstra was op 587 kilometer afstand van het hoofdkantoor in Parijs en 298 kilometer van Brussel. Ik hoop dat hij het al geregeld heeft voor KLM. Anders staat de minister mijlenver van de ellende van ondernemend Nederland af”, briest voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie.

De luchtvaartmaatschappij is de laatste weken verder door het kabinet naar de afgrond geduwd door de dubbele testverplichting. „Bijzonder hoe politici hun campagne invullen. Ga eens praten met een horeca-ondernemer of een KLM’er die voortdurend moet testen. Schaatsen met een BN’er? Ik begrijp het niet”, zegt Castelein.

Grapperhaus

De misser doet denken aan minister Grapperhaus (Justitie) die tijdens zijn bruiloft coronaregels overtrad door geen anderhalve meter afstand te houden en knuffels uit te delen.

Nieuws

Meest gelezen

menu