Ministerie van Buitenlandse Zaken: Ga niet op vakantie naar Parijs, Madrid of Brussel

Het reisadvies voor delen van Spanje, Frankrijk en België wordt komende nacht aangepast. In Frankrijk gaat het onder meer om het gebied om Parijs. Foto: ANP

Binnenkort op vakantie naar Parijs, Madrid of Brussel? Doe maar niet, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag. Het reisadvies voor delen van Spanje, Frankrijk en België wordt komende nacht aangepast.

Vanaf middernacht geldt voor deze landen code oranje (alleen noodzakelijke reizen) omdat het aantal coronabesmettingen flink toeneemt. In Spanje gaat het om Madrid, de Balearen (onder andere Ibiza en Mallorca), Burgos, Salamanca, Almeria en Navarra. Voor de stad Barcelona en de randgemeenten werd het reisadvies eind juli al aangescherpt.

In Frankrijk gaat het om het gebied om Parijs en Bouches-du-Rhône (het gebied rondom Aix-en-Provence en Marseille). In België krijgt ook Brussel code oranje. Het is niet duidelijk hoelang het nieuwe reisadvies van kracht blijft. Doorgaans blijft een reisadvies op oranje staan als het land het virus niet voldoende onder controle heeft of als er helemaal geen Nederlandse toeristen mogen komen.

Bij een oranje reisadvies raadt het ministerie toeristische reizen of familiebezoeken daarom streng af. Wie na middernacht toch in Parijs, Madrid of Brussel komt, wordt dringend aangeraden na thuiskomst veertien dagen in thuisquarantaine te gaan.

Vakanties afgeraden

In andere Europese landen, zoals Finland, Litouwen, Estland en Malta, neemt het aantal coronabesmettingen eveneens toe sinds de coronamaatregelen zijn versoepeld. Daarom veranderde het ministerie het reisadvies ook in die landen van geel ( let op veiligheidsrisico’s ) naar oranje ( alleen noodzakelijke reizen ). 

Buitenlandse Zaken roepen Nederlanders op waakzaam te blijven als zij op vakantie gaan naar landen waar het coronavirus opnieuw oplaait. Toeristen worden niet teruggehaald door de Nederlandse regering. 

Mensen die via een georganiseerde reis hebben geboekt, kunnen hulp krijgen bij hun reisorganisatie.

Verplicht in quarantaine

Nederlanders die overigens vanaf vandaag het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen binnenkomen, moeten in deze landen verplicht veertien dagen in quarantaine. Finland stelde deze maatregel al eerder in. Spanje en Frankrijk zijn dat vooralsnog niet van plan.

De verplichte quarantainemaatregel moet het reizen naar andere landen afschrikken, maar veroorzaakt wel nieuwe kopzorgen voor luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties die hadden gerekend op een herstel in augustus. ,,We blijven nu met de problematiek zitten dat reizen naar andere landen moeizaam blijft”, zegt woordvoerster Mirjam Dresmé van brancheorganisatie ANVR tegen deze site. 

,,Deze maatregel is weer een nieuwe klap voor onze branche. We vrezen dat veel reisorganisaties het niet gaan redden, ondanks de goed bedoelde now-regelingen. De reisbranche is gelukkig dynamisch en creatief, maar om al die duizenden banen in de sector te behouden moet er toch echt weer een stukje van de wereld opengaan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu