Ministerie van Justitie kort afgesloten na persconferentie Rutte en De Jonge. Bewindslieden en journalisten moesten binnen blijven vanwege woedende demonstranten. Satellietwagen NOS belaagd

Foto: VRPress

Het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) was dinsdagavond voor een kwartier hermetisch afgesloten vanwege een groep corona-demonstranten. Daarbij werd niet alleen het pand belaagd, onder andere met zwaar vuurwerk, maar moest ook een satellietwagen van de NOS het ontgelden.

Tijdens de persconferentie was volgens aanwezigen veel herrie te horen, werd er vuurwerk richting het ministerie gegooid en richtten demonstranten hun woede op een satellietwagen. Personeel dat daarin zat moest wegvluchten en is in veiligheid gebracht in het ministeriegebouw.

Volgens ooggetuigen ging het om ’hooligantypes met pitbulls’ die voor een dusdanig onveilige sfeer zorgden dat medewerkers uit de wagen vluchtten.

„Vanwege de veiligheidssituatie is het pand hermetisch afgesloten”, liet een van de aanwezigen weten.  Onder andere journalisten, ambtenaren en bewindslieden zaten nog binnen.

Op enig moment hadden betogers ook de parkeergarage van het ministerie geblokkeerd. De politie moest hen met wapenstokken uiteen slaan om twee auto's de mogelijkheid te bieden uit te rijden.

Tegenstanders van de coronamaatregelen

De politie bevestigt dat de uitgangen van het gebouw werden afgesloten omwille van de veiligheid. Die beslissing werd genomen door de beveiliging van het ministerie, aldus de politie.

De demonstratie was een lawaaiprotest van tegenstanders van de coronamaatregelen. Het begon rond 19.00 uur, de tijd dat ook de persconferentie begon van Rutte en De Jonge. Daarin zijn versoepelingen aangekondigd, maar ook het gebruik van de coronapas. Een coronatoegangsbewijs is vanaf 25 september nodig om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de horeca en theaters.

De demonstratie was niet vooraf aangekondigd bij de gemeente Den Haag, liet een gemeentewoordvoerder weten.

Rond 21.00 uur waren er nog minder dan vijftig demonstranten over, maar velen waren ook al vertrokken. Aanhoudingen zijn er vooralsnog niet geweest, aldus de politie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu