Mogen verkouden leerlingen naar school? En moeten studenten een mondkapje op? Dit zijn de coronamaatregelen voor het onderwijs

Een leraar van een middelbare school draagt een mondkapje in de klas. Foto: Remko de Waal

In tegenstelling tot tijdens de intelligente lockdown van het voorjaar geven scholen zoveel mogelijk fysiek les. Wel zijn er maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Leraren en medewerkers met gezondheidsklachten, of die volgens het RIVM tot de risicogroep behoren, werken thuis. Dit geldt voor alle lagen in het onderwijs.

Basisscholen en buitenschoolse opvang

Basisscholen en scholen in het speciaal (basis)onderwijs zijn volledig open, net als de buitenschoolse opvang. Kinderen die in groep 1 of 2 zitten van de basisschool mogen met verkoudheidsklachten naar school of de opvang, mits zij geen koorts hebben.

Als er gezinsleden zijn met zware klachten, zoals koorts en benauwdheid, dan blijven de kinderen thuis. De gezinsleden moeten zich laten testen op het coronavirus. Als iemand in het gezin corona heeft, dan blijven de kinderen ook thuis.

Voortgezet (speciaal) onderwijs

Middelbare scholen zijn volledig open. Voor leerlingen geldt dat zij onderling geen 1,5 meter afstand hoeven te houden. De leeftijd maakt hierbij niet uit.

Wel is er een dringend advies om een mondkapje te gebruiken buiten de les en tijdens specifieke situaties, zoals praktijklessen.

Scholieren komen zoveel mogelijk op de fiets of lopend naar school. Tot zeker het einde van het schooljaar regelen scholen speciaal vervoer voor leerlingen die ver weg lopen..

MBO, HBO en Universitair onderwijs

MBO’s, hogescholen en universiteiten mogen fysiek onderwijs aanbieden. Wel moet hierbij de 1,5 meterregel gehandhaafd worden, ook door studenten die nog geen 18 jaar zijn. Lessen en colleges worden gespreid over de week en dag, zodat studenten gespreid reizen van en naar de school of instelling. De school of instelling informeert studenten over de aangepaste roosters en regels.

Studenten en medewerkers dragen een mondkapje buiten de les en tijdens specifieke situaties, zoals practica.

Nieuws

Meest gelezen

menu