Samen in de auto? En hoeveel bezoek mag je ontvangen? Bekijk hier het overzicht van alle coronamaatregelen die nu gelden

Foto: ANP

Hoeveel personen mogen nu samen in een auto? En onder welke voorwaarden mag ik nog sporten? Lees hieronder welke coronamaatregelen op dit moment gelden!

Is een maatregel onduidelijk? Laat het ons hier weten.

Groepen en bezoek ontvangen

De stelregel is: ontvang zo min mogelijk bezoek. Mocht je toch met iemand thuis willen afspreken, beperk het dan tot maximaal één groep per dag van maximaal vier personen. Ook moet je ervoor zorgen dat mensen anderhalve meter afstand tot elkaar kunnen houden.

Als een samenkomst leidt tot overlast, of een gevaar vormt voor de publieke gezondheid, kan er gehandhaafd worden. Een coronaboete kan achter de voordeur echter niet worden opgelegd.

Buiten de eigen woning

Buiten de eigen woning mag je met maximaal vier personen of één huishouden in groepsverband ergens heen gaan of iets ondernemen. Kinderen tot 12 jaar tellen hierbij niet mee. Dit geldt bij openbare plaatsen, zoals parken, stranden, op straat, voor de deur van een winkel en in de (privé)auto.

Verkeer en vervoer

Probeer vooral weinig te reizen, luidt het advies van de overheid. En als je toch de deur uit moet, gebruik dan de fiets of de benenwagen. Maar dat lukt natuurlijk niet altijd. Wat zijn de regels voor het verkeer en vervoer?

In het openbaar vervoer is het dragen van een mondkapje verplicht voor iedereen van 13 jaar of ouder. Op stations of haltes is dit niet verplicht, maar adviseert de overheid om het toch te doen. Wie in de trein of bus geen mondkapje op heeft, kan een coronaboete krijgen van 95 euro.

Auto

Als je in de auto zit met mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren, moet je een mondkapje op. Ook mag je in dat geval met maximaal vier personen in de auto zitten, dus één bestuurder en drie passagiers.

Taxi’s, personenbusjes en touringcars

Voor bedrijfsmatig vervoer is een reservering en gezondheidscheck verplicht. Er is geen beperking in het aantal mensen dat met een taxi mee mag. Wel moet je een mondkapje op. Ook reizigers in een touringcar moeten een mondkapje dragen. In bedrijfsbusjes, verhuis- en vrachtwagens is een mondkapje verplicht bij meer dan twee inzittenden, tenzij er 1,5 meter afstand kan worden gehouden.

Contactberoepen (zoals de kapper, de masseur en de sekswerker)

Alle zogeheten contactberoepen zijn toegestaan. Of je nou dienstverlener bent of klant, je moet altijd een mondkapje op.

Onder ‘contactberoepen’ verstaat de overheid rij-instructeurs, sekswerkers, masseurs, kappers, schoonheidsspecialisten, pedicures, homeopaten en accupuncturisten.

Bron- en contactonderzoek

Wel moet je van tevoren reserveren en checkt de kapper of masseur of je gezond bent. Ook wordt gevraagd of je je gegevens wil achterlaten. Dit gebeurt op vrijwillige basis en is bedoeld voor het bron- en contactonderzoek door de GGD, mocht er een coronabesmetting zijn.

Diensten van bijvoorbeeld kappers, schoonheidsspecialisten en masseurs mogen ook na 20 uur verleend worden.

Horeca, alcohol en softdrugs

Op dit moment zijn alle eet- en drinkgelegenheden gesloten. Wel kan maaltijd of drank worden bezorgd of afgehaald. Deze consumpties moeten worden meegenomen en mogen niet bij de afhaallocatie worden genuttigd.

Hierop zijn ook uitzonderingen:

  • Eet- en drinkgelegenheden op vliegvelden na de security check: na reservering en als een voorafgaande verificatie van de gezondheid plaatsvindt.

  • In hotels voor daar verblijvende gasten.

  • Uitvaartcentra

  • Bedrijfskantines

Voor bezorg- en afhaalrestaurants geldt dat zij tot 01:00 uur ’s nachts geopend mogen blijven.

Alcohol

Het is verboden om in de openbare ruimte, zowel binnen als buiten, tussen 20:00 en 07:00 alcoholische dranken voor handen te hebben of te nuttigen.

De verkoop van alcohol tussen dit tijdslot is verboden. Dit geldt niet alleen voor supermarkten of slijterijen, maar ook voor hotels en bezorg- en afhaalrestaurants.

Softdrugs

Coffeeshops zijn na 20:00 uur gesloten. Het bezit van softdrugs is strafbaar volgens de Opiumwet. Dat betekent dat de politie altijd kan optreden als u softdrugs bij u draagt.

Mensen die (soft)drugs gebruiken houden zich misschien niet goed aan de coronamaatregelen die gelden. Zoals 1,5 meter afstand houden. In dat geval treedt de politie dus op.

Sport en spel

De sportcompetities liggen momenteel stil, met uitzondering van het Betaald Voetbal. Hoe kan ik toch fit blijven in coronatijd?

Volwassenen mogen sporten met maximaal vier personen en alleen met 1,5 meter afstand. Dat geldt voor alle sporten, van wielrennen tot voetbal en van schaatsen tot handbal. Sportkantines, douches en kleedkamers zijn wel gesloten.

Sportscholen blijven open. In totaal zijn 30 personen toegestaan in een sportzaal. Groepslessen zijn weer toegestaan.

Uitzonderingen

Jongeren tot en met 17 jaar mogen wel in teamverband sporten en onderling wedstrijden spelen met teams van de eigen club. Er wordt, net als bij volwassenen, geen competitie gespeeld. Kinderen met klachten blijven thuis.

Onderwijs en buitenschoolse opvang

In tegenstelling tot tijdens de intelligente lockdown van het voorjaar geven scholen zoveel mogelijk fysiek les. Wel zijn er maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Leraren en medewerkers met gezondheidsklachten, of die volgens het RIVM tot de risicogroep behoren, werken thuis. Dit geldt voor alle lagen in het onderwijs.

Basisscholen en buitenschoolse opvang

Basisscholen en scholen in het speciaal (basis)onderwijs zijn volledig open, net als de buitenschoolse opvang. Kinderen die in groep 1 of 2 zitten van de basisschool mogen met verkoudheidsklachten naar school of de opvang, mits zij geen koorts hebben.

Als er gezinsleden zijn met zware klachten, zoals koorts en benauwdheid, dan blijven de kinderen thuis. De gezinsleden moeten zich laten testen op het coronavirus. Als iemand in het gezin corona heeft, dan blijven de kinderen ook thuis.

Voortgezet (speciaal) onderwijs

Middelbare scholen zijn volledig open. Voor leerlingen geldt dat zij onderling geen 1,5 meter afstand hoeven te houden. De leeftijd maakt hierbij niet uit.

Wel is er een dringend advies om een mondkapje te gebruiken buiten de les en tijdens specifieke situaties, zoals praktijklessen.

Scholieren komen zoveel mogelijk op de fiets of lopend naar school. Tot zeker het einde van het schooljaar regelen scholen speciaal vervoer voor leerlingen die ver weg lopen..

MBO, HBO en Universitair onderwijs

MBO’s, hogescholen en universiteiten mogen fysiek onderwijs aanbieden. Wel moet hierbij de 1,5 meterregel gehandhaafd worden, ook door studenten die nog geen 18 jaar zijn. Lessen en colleges worden gespreid over de week en dag, zodat studenten gespreid reizen van en naar de school of instelling. De school of instelling informeert studenten over de aangepaste roosters en regels.

Studenten en medewerkers dragen een mondkapje buiten de les en tijdens specifieke situaties, zoals practica.

(Publieke) gebouwen

Horeca/eet- en drinkgelegenheden zijn alleen open voor afhaal- en bezorging. Ditzelfde geldt voor coffeeshops. Bibliotheken, bioscopen, musea, monumenten, casino’s en podia voor alle genres van muziek zijn open, waarbij maximaal 30 bezoekers op anderhalve meter in een ruimte mogen zijn. Dierenparken en pretparken mogen weer open. Overal geldt dat vooraf gereserveerd moet worden.

Alle winkels sluiten na 20:00 hun deuren. Supermarkten mogen wel langer openblijven, maar na 20:00 geen alcohol meer verkopen. Braderieën en kerstmarkten zijn niet toegestaan. Weekmarkten blijven wel doorgaan.

Vanaf 1 december gaat een mondkapjesplicht in voor alle openbare publieke binnenruimtes zoals winkels en supermarkten.

Nieuws

Meest gelezen

menu