Mopperende ministers: koning had zich in Den Haag aan coronaregels moeten houden. Koning baalt ontzettend van overtreding

Foto: ANP/HH

Koning Willem-Alexander had zich aan de coronaregels moeten houden toen hij donderdag voor de tweede EK-wedstrijd van het Nederlands elftal een bezoek bracht aan de ’oranje’ Haagse Marktweg. Daar schudde hij handen met buurtbewoners en hield hij geen anderhalve meter afstand.

Premier Rutte zegt koning Willem-Alexander zelf ontzettend baalt van het overtreden coronaregels bij bezoek aan Den Haag.

In de voorbereiding was  'alles erop ingericht'” om de coronaregels wel na te leven, maar het werd snel druk. ”Daardoor was het uiteindelijk niet mogelijk de 1,5 meter te houden”, zegt Rutte. Dat de koning zelf ook handen schudt ”is niet goed, maar op een gegeven moment is het ook niet te houden, weet je”, aldus de minister-president.

Volgens demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) geldt er geen uitzondering op de regels voor leden van het koningshuis. Ook Tamara van Ark (Medische Zorg) vindt dat de regels er „voor ons allemaal” zijn.

„De regels zijn er niet voor niets, en spreek elkaar erop aan als het naleven niet gebeurt”, zegt Van Ark. Ze vindt dat de koning een voorbeeldfunctie heeft, maar snapt zijn 'enthousiasme' tijdens het bezoek wel.

De Jonge heeft beelden niet gezien

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zegt de beelden niet te hebben gezien. Wel is het ,,voor iedereen goed om de 1,5 meter aan te houden”. Ook hij erkent dat dit niet altijd makkelijk is. ,,Maar dat is niet goed, die regel moeten we echt nog eventjes houden.”

Ingrid van Engelshoven, demissionair minister van Onderwijs, vindt het goed als men elkaar ,,niet te hard de maat neemt”. Volgens haar is het juist 'mooi als iedereen meeleeft' met het Nederlands elftal. ,,Gelukkig is hij ook een mens.”

Minister Carola Schouten (Landbouw) vond dat de buurtbewoners en de koning ,'wel een beetje dicht op elkaar'stonden. Ook zij begrijpt het enthousiasme maar vindt het wel belangrijk dat men de regels naleeft.

Het kabinet kondigt vrijdagavond verdere versoepelingen aan van de coronaregels. Het loslaten van de 1,5 meter zit daar naar alle waarschijnlijkheid niet tussen. Ook nu andere regels worden afgebouwd, benadrukt het kabinet juist steevast het belang van afstand houden en handen wassen.

Veel meer mensen dan verwacht

Het onverwachte bezoek van koning Willem-Alexander aan een oranjeversierde straat in Den Haag trok veel meer mensen dan verwacht. Daardoor lukte het niet om afstand te houden, zegt een woordvoerder van de Haagse burgemeester Jan van Zanen, die de koning begeleidde door de Marktweg in de wijk Transvaal.

,,Iedereen heeft gepoogd gepaste afstand te houden, er zijn echt pogingen gedaan, maar dat is mede door de toestroom niet steeds gelukt. Veel mensen kwamen erop af, daardoor ontstaat een drukte om de koning en de burgemeester heen”, aldus de woordvoerder. Hoeveel mensen er waren, kon de gemeente niet aangeven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu