DVHN Live over de gevolgen van corona voor sportende jeugd én verenigingen: 'We moeten ze koesteren, anders zijn ze er straks niet meer'

Corona zit de sportende jeugd én sportverenigingen behoorlijk dwars. Wedstrijden zijn afgelast, net als activiteiten. Overleven de noordelijke verenigingen ook deze tweede golf? En hoe dan?

In DVHN Live spraken Hans de Lang en Rob de Waard, directeuren van Sport Drenthe en Huis voor de Sport Groningen, over deze prangende kwestie. Samen met presentator William Pomp doken beide bestuurders de wereld van de breedtesport in.

Lof voor vrijwilligers

De twee directeuren beginnen de uitzending met lof voor alle vrijwilligers die bij sportverenigingen actief zijn. „Veel clubs gaan nog steeds heel inventief met de maatregelen om en proberen het mogelijk te maken dat het sporten door kan gaan", vertelt De Lang.

Desalniettemin spreken De Lang en De Waard van een zorgelijke situatie. „Ik maak de laatste tijd een vergelijking met de natuur. De natuur kan heel veel hebben, maar op een gegeven moment houdt de veerkracht op en dat kan ook bij de sportvereniging gebeuren", legt De Waard uit. „Daarbij komt ook nog dat we ons pas bij een natuurramp realiseren hoe belangrijk de natuur is voor ons voortbestaan. Nu zijn sportverengingen misschien niet per se noodzakelijk voor ons voortbestaan, maar wel voor ons maatschappelijk welzijn.”

Problemen op lange termijn

De zorgen voor sportverengingen zitten volgens hem met name op lange termijn. „Uit onderzoek bleek dat verengingen vooral zorgelijk zijn over de toekomst. De onzekerheid is daarbij ook het grootste probleem. Als je weet dat het vier weken duurt, is het te overzien.. Nu weet niemand hoe lang het duurt en of de situatie van voor maart überhaupt wel terugkomt.”

De Lang meldt dat er onder leden altijd nog een grote bereidheid is om contributie te betalen, ondanks dat zij nu niet meer in competitieverband kunnen spelen. „De vraag is alleen: hoe lang gaat dit door? Hoe lang zijn mensen bereid om als een soort donateur op te treden voor hun vereniging? Wat je ziet is dat met name jongeren eerder geneigd zijn om hun lidmaatschap te stoppen óf naar een andere sport over te stappen. De grote angst bij sportverenigingen is dan ook dat meer leden zullen afhaken. Het is namelijk altijd moeilijk om mensen die afhaken opnieuw erbij te krijgen.”

Maatregelen vanuit het rijk

Om te voorkomen dat er mogelijk verenigingen verdwijnen, pleit De Waard voor extra maatregelen vanuit het rijk. „ Hoe goed de huidige maatregelen ook zijn, er blijven blokkades opzitten en verengingen kunnen er niet lang gebruik van maken. Het zou mooi zijn als er een regeling komt die specifiek is gericht op sportvereniging. We zijn er in Nederland trots op dat we ze hebben, laten we ze dan ook koesteren, want anders zijn ze er niet meer.”

Wat volgens de twee directeuren tijdens de huidige coronacrisis in ieder geval duidelijk wordt, is de waarde die we aan sport hechten. „We leven in een tijd waarin gezondheid en blijven bewegen steeds belangrijker wordt. Daarom nogmaals een oproep aan Den Haag om de sportvereniging te ondersteunen", meldt De Waard. „Je ziet dat we sport nodig hebben voor een perspectief naar de toekomst", concludeert De Lang.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Video
DVHN Live
Coronavirus
menu