NOS-verslaggever Sjoerd den Daas weggetrokken door bewaking tijdens liveverslag bij opening Olympische Winterspelen

Chinese beveiligers trekken NOS-verslaggever live uit beeld. FOTO ANP

Een verslaggever van de NOS is tijdens een livegesprek met Hilversum door een bewaker weggetrokken. Het incident gebeurde vlak voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen.

Tijdens een gesprek in het NOS Journaal vertelt Sjoerd den Daas hoe de openingsceremonie van de Spelen eruit gaan zien. Een bewaker is daar blijkbaar niet van gediend en trekt de Nederlandse verslaggever weg.

Den Daas probeert in het Chinees uit te leggen dat hij midden in een uitzending zit, maar ook dat is aan dovemansoren gericht. „Ik vrees dat we later even bij je moeten terugkomen”, is nog net te horen voordat de verbinding wordt verbroken.

'Helaas is dit steeds vaker de dagelijkse realiteit'

De NOS laat in een reactie weten dat Den Daas in orde is en later in de uitzending zijn verhaal kon vervolgen. Het is niet duidelijk waarom de NOS-journalist door de beveiligers uit beeld werd getrokken. De NOS kan niet zeggen of er maatregelen worden genomen om dit soort incidenten tijdens de rest van de Olympische Winterspelen te voorkomen.

„Helaas is dit steeds vaker de dagelijkse realiteit voor journalisten in China”, meldt de hoofdredactie van NOS Nieuws in een kort bericht op Twitter. De NOS meldde voor de Olympische Winterspelen ook al „passende maatregelen” te nemen om te voorkomen dat Chinese spyware informatie van de laptops en smartphones van de journalisten zou kunnen afplukken.

Nieuws

menu