'NS heeft zeer slechte beurt gemaakt.' Kritische staatssecretaris Heijnen eist uitleg over treinstoring

Kritische staatssecretaris Heijnen eist uitleg NS over storing ANP

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat vindt dat de NS met de treinstoring van zondag ”een zeer slechte beurt” heeft gemaakt.

Ze vindt dat de manier waarop de vervoerder met de storing is omgegaan ,,echt onder de maat” was, en wil van de directie horen hoe dat is gekomen.

,,Ik wil van de NS precies horen waarom het hele treinverkeer plat is gelegd en waarom er geen vervangend vervoer is geregeld. Reizigers kregen weinig informatie en geen alternatief en daarmee was de aanpak van deze storing echt onder de maat”, zegt de staatssecretaris in een schriftelijke reactie. ”Ik wil dan ook van de directie van NS weten hoe zij ervoor gaat zorgen dat dit in de toekomst niet nog een keer gebeurt.”

Onderzoek in volle gang

Het onderzoek naar de oorzaak van de technische storing waardoor het treinverkeer zondag stil kwam te liggen is nog in volle gang. Het is nog onduidelijk hoelang het precies zal duren voordat de oorzaak bekend is. ”Dat is natuurlijk de vraag waar wij allemaal het antwoord op willen weten”, aldus een woordvoerder van de NS.

Reizigers die zondag niet met de trein konden, kunnen aanspraak maken op een vergoeding voor hun treinkaartje, laat de woordvoerder weten. Reizigers die extra kosten hadden omdat ze alternatief vervoer moesten nemen, zoals een taxi, kunnen contact opnemen met de klantenservice voor een vergoeding.

Alternatief vervoer bleek niet mogelijk

Het treinverkeer lag zondag vrijwel de hele dag stil als gevolg van een technische storing. De storing had invloed op het systeem dat de actuele planningen maakt voor treinen en personeel. Maandag reden alle treinen weer volgens de dienstregeling. Wel kunnen er maandag kortere, langere of andere treinen rijden dan reizigers normaal gewend zijn op hun trajecten omdat treinen door de storing op de ”verkeerde plek stonden”, aldus de woordvoerder.

De NS zei dat het door de omvang van die storing ook niet mogelijk was alternatief vervoer in te zetten, zoals bussen. Behalve onderzoek naar de oorzaak van de storing, evalueert de NS ook of ze dat op die manier goed heeft aangepakt.

Wanneer de staatssecretaris met de NS-directie om de tafel gaat is nog niet duidelijk.

Nieuws

menu