Nederland bestelt 9,2 miljoen coronasneltests. De eerste 1,2 miljoen worden deze maand geleverd

Nederland bestelt ruim 9 miljoen coronasneltests ANP

Nederland heeft 9,2 miljoen coronasneltests besteld bij het Amerikaanse bedrijf BD. Die tests kunnen binnen een kwartier uitsluitsel geven of iemand het coronavirus onder de leden heeft.

De eerste 1,2 miljoen tests worden midden deze maand geleverd, meldt het bedrijf. Nederland heeft die eerste order nu met nog eens 8 miljoen uitgebreid. De hele order zou in juni volgend jaar hier moeten zijn.

Eind november moeten de 25 sneltestlocaties van de overheid de deuren openen. Onder andere Groningen krijgt zo’n locatie. Mogelijk in Martiniplaza, vertelde GGD-directeur Jos Rietveld vorige week in een interview met het Dagblad van het Noorden.

Dagelijkse aantal tests

Met behulp van de sneltestlocaties moet het dagelijkse aantal tests omhoog van 62.000 naar ruim 70.000. Zorg- en onderwijspersoneel krijgt ook op de nieuwe testlocaties voorrang.

Door zelf sneltests aan te bieden, hoopt de overheid de wildgroei aan commerciële testlocaties te stuiten. Niet altijd zijn de tests die hier gebruikt worden gecertificeerd. Ook worden data van het aantal positieve gevallen niet altijd doorgestuurd naar de GGD en het RIVM, waardoor minder zicht is op het verloop van de pandemie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu