Nederland blijft nog een week langer rood op ECDC-coronakaart van Europa. Check op deze kaart de situatie per land

De Europese coronakaart met de situatie van 16 september. Bron: ECDC

Heel Nederland kleurt ook deze week nog rood op de coronakaart van Europa.

Het aantal besmettingen daalt wel, maar de daling is te klein om terug te gaan van rood naar oranje.

Nederland wordt pas oranje wanneer het aantal besmettingen per 100.000 inwoners beneden de 200 komt (gemeten over een periode van twee weken). De afgelopen veertien dagen zaten we rond de 204.

Ook moet het percentage positieve testuitslagen lager zijn dan 4 procent. De afgelopen twee weken was dat nog 4,6 procent.

De trend gaat richting oranje

Recent zien we een daling van het aantal besmettingen en het percentage positieve testuitslagen. Als die trend doorzet zou Nederland volgende week (deels) oranje kunnen kleuren op de coronakaart van Europa.

Friesland is koploper

Friesland is Flevoland gepasseerd als grootste brandhaard van ons land. De Friezen noteerden 254 coronabesmettingen per 100.000 inwoners. Drenthe en Groningen zaten respectievelijk op 173 en 169 besmetttingen per 100.000 inwoners.

Reisadviezen

De coronakaart van Europa wordt elke donderdag gepubliceerd door de Europese gezondheidsdienst ECDC. De landen gebruiken de kaart om eventuele inreismaatregelen te treffen voor reizigers uit het buitenland. Die maatregelen kunnen betrekking hebben op zaken als een vaccinatieplicht, testbewijzen en een quarantaineplicht.

Zo voerden Duitsland en Frankrijk in juli strengere regels in voor Nederlanders omdat Nederland toen donkerrood kleurde.

De situatie in andere landen

In andere landen is wel een verbetering te zien. In Griekenland zijn de laatste regio’s van donkerrood naar rood. Zo zijn Portugal en Vlaanderen van rood naar oranje gegaan. Dat geldt ook voor Toscane in Italië en voor grote delen van Frankrijk. In Spanje staat voor het eerst in maanden een regio op groen, de laagste waarschuwingskleur.

In Midden-Europa neemt het aantal positieve tests juist toe. Het westen van Slovenië is naar donkerrood gegaan. Roemenië is nu helemaal rood, terwijl het land vorige week grotendeels oranje was met één groene regio. In Oostenrijk staan meer deelstaten op rood. Heel Slowakije is nu oranje.

Nieuws

Meest gelezen

menu