Nederland gaat 3D-geprinte 'wattenstaafjes' gebruiken bij testen op coronavirus

De wattenstaaf. Foto: RIVM

Nederland gaat 3D-geprinte ‘wattenstaafjes’ gebruiken voor de afname van speeksel om mensen te testen op het coronavirus. De productie is vanaf eind april zo’n 30.000 per dag, meldt de Nederlandse gezondheidsorganisatie RIVM.

De 3D-geprinte staafjes zijn getest en geschikt bevonden als materiaal om speeksel af te nemen voor het testen op corona, schrijft het RIVM. De productie is eerder deze week begonnen, zo laat de organisatie weten. RIVM meldt niet welk bedrijf de wattenstaafjes aan het produceren is.

De bedoeling is om genoeg ‘wattenstaafjes’ klaar te hebben liggen voor als Nederland meer mensen wil gaan testen op het coronavirus. Dat is bijvoorbeeld nodig als na de meivakantie de scholen weer opengaan en onderwijspersoneel getest moet kunnen worden als zij coronaklachten ontwikkelen.

Niet het enige initiatief

De wattenstaafjes zijn niet het enige initiatief om 3D-printers in te zetten in de crisis rond de coronapandemie. Er zijn meer initiatieven om onderdelen te printen voor zaken die nu nodig zijn. Techsite Tweakers publiceerde onlangs een overzicht van initiatieven in Nederland en België.

Nieuws

Meest gelezen

menu