Nederland hoopt dat Taliban garanties op vertrek tolken nakomen

Sigrid Kaag. Foto: ANP

Nederland hoopt dat de nieuwe machthebbers in Afghanistan, de Taliban, hun beloftes over het vertrek van bijvoorbeeld tolken nakomen. ,,We verwachten van de Taliban dat zij hun garanties nakomen dat deze groepen vrij kunnen reizen”, zegt demissionair buitenlandminister Sigrid Kaag.

Kaag reageerde op de Amerikaanse aankondiging dat de Taliban zich bereid verklaren om buitenlanders en Afghanen die in buitenlandse dienst hebben gewerkt ongehinderd te laten vertrekken. Dat staat in een gezamenlijke verklaring van zo'n honderd landen, waaronder Nederland.

Nederland zag zich afgelopen week gedwongen de evacuatievluchten vanuit de hoofdstad Kabul te staken. Daardoor konden lang niet alle mensen die daarvoor in aanmerking kwamen worden geëvacueerd. Hoeveel mensen precies zijn achtergebleven, is niet duidelijk.

Juiste reisdocumenten

Het gaat bijvoorbeeld om mensen met een Nederlands paspoort die niet tijdig weg konden komen. Ook zitten er nog tolken vast en andere mensen die de afgelopen jaren in Nederlandse dienst hebben gewerkt, en daardoor mogelijk te duchten hebben van de nieuwe machthebbers. De betrokken landen beloven zich ervoor in te spannen dat deze mensen de juiste reisdocumenten krijgen.

Zaterdag werd bekend dat Kaag zelf komende week afreist naar de regio in een poging zo snel mogelijk weer evacuaties uit Afghanistan mogelijk te maken. Waar zij precies naartoe gaat, is niet duidelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Afghanistan
menu