Nederland is nu een stuk minder rood op de coronakaart van Europa. Duitsland gaat juist van groen naar oranje. Zuid-Europa kleurt verder rood

Nederland is donderdag flink verkleurd op de coronakaart van Europa.

Bron:

Bron: ECDC

Overijssel, Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland zijn van rood naar oranje gegaan. Vorige week gebeurde dat al met Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland. Alleen de Flevopolder, Limburg en Noord- en Zuid-Holland staan nu nog op rood.

De kaart wordt elke week bijgewerkt door de Europese gezondheidsdienst ECDC. De kleuren zijn gebaseerd op twee cijfers: het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in de afgelopen twee kalenderweken en het percentage positieve testuitslagen in de afgelopen kalenderweek.

Duitsland van groen naar oranje

Op de nieuwe kaart kleuren Scandinavië en de Baltische staten nu een stuk donkerder. Dat geldt ook voor Bulgarije en delen van Griekenland, Spanje en Frankrijk. Het grootste deel van Duitsland is van groen naar oranje gegaan.

Strenge regels voor reizigers uit rode landen

Landen in Europa gebruiken de kaart bij het vaststellen van hun reisadviezen. Ze kunnen bijvoorbeeld strenge coronaregels hanteren voor reizigers uit rode of donkerrode landen. Die regels kunnen betrekking hebben op zaken als verplichte vaccinaties, testen en quarantaine.

Enigszins vertekend beeld

Het ECDC gebruikt voor het percentage positieve testuitslagen andere cijfers dan het RIVM. Daardoor kleurt Nederland op de Europese coronakaart minder rood dan je wellicht zou verwachten.

Het RIVM telt alleen de testen en testuitslagen van de GGD. Voor heel Nederland zat het percentage positieve testuitslagen vorige week op bijna 15 procent.

Het ECDC telt behalve de GGD-testen ook de resultaten mee van Testen voor Toegang en Testen voor Reizen. Deze testen kennen een veel lager percentage positieve uitslagen (ongeveer 0,5 procent).

Door deze uitslagen op te tellen bij de GGD-uitslagen, daalt het vindpercentage voor Nederland plotseling van bijna 15 procent naar ruim 3 procent. Dat is in de meeste provincies voldoende om van rood terug te gaan naar oranje.

RIVM en ECDC zijn op de hoogte van de verschillen

Woordvoerder Geert Westerhuis van het RIVM bevestigt dat het ECDC met lagere vindpercentages werkt.

,,In onze wekelijkse update gebruiken wij alleen de testresultaten van de GGD. De cijfers die wij naar het ECDC sturen omvatten ook de testuitslagen van Testen voor Toegang en Testen voor Reizen. Daar hebben wij voor gekozen na overleg met het ECDC, want besmettingen met corona kennen een meldingsplicht. Bij het ECDC weten ze precies waar de cijfers vandaan komen. Ze vermelden dat ook op hun website.’’

Kloppen de reisadviezen nu nog wel?

Landen in Europa gebruiken de coronakaart van het ECDC bij het vaststellen van hun reisadviezen, maar Westerhuis benadrukt dat het RIVM de kleuren op de kaart niet klakkeloos overneemt. ,,Onze mensen gaan niet alleen maar af op die kleuren. Ze kijken heel goed naar de onderliggende cijfers en naar meerdere factoren van het testbeleid per land. Op basis daarvan maken wij onze reisadviezen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu