Nederland verscherpt reisadviezen: coronabewijs nodig voor terugreis uit Italië, Griekenland en 26 andere gele landen. Check het advies per land op deze kaart (update 8/8)

Vanaf zondag heb je een coronabewijs nodig als je terugkeert uit een land met een geel reisadvies. Foto: ANP

Reizen in Europa wordt lastiger voor mensen die nog niet volledig zijn gevaccineerd.

Vanaf zondag heb je een coronabewijs nodig bij terugkeer uit alle landen die op geel staan. Dat worden er meer, want Nederland zet het reisadvies nu ook op geel voor Italië, de Noord-Egeïsche Eilanden, IJsland, Estland, San Marino en Vaticaanstad. Kroatië gaat van geel naar groen.

De tekst gaat verder onder de kaart.

Boete van 95 euro

Bij terugkeer uit een geel land moet je een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs of een recente coronatest kunnen tonen. De Marechaussee controleert zowel op de vliegvelden als aan de grens met Duitsland en België. Zonder coronabewijs kun je een boete krijgen van 95 euro.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de aangepaste reisadviezen donderdagochtend gepubliceerd. De verscherping volgt op de toenemende coronabesmettingen in veel landen.

Landen stellen allemaal hun eigen eisen

De Nederlandse reisadviezen zeggen niets over de coronaregels die de landen zelf opleggen aan toeristen. Elk land kan zijn eigen eisen stellen ten aanzien van vaccinatie, testen en quarantaine. Op de website Nederland Wereldwijd vind je de maatregelen per reisbestemming.

Ook de Reiswijzer van de ANWB geeft veel praktische informatie.

Nieuws

Meest gelezen

menu