Nederland wil Pfizer-vaccin afstaan aan EU-landen die het moeilijk hebben met hun vaccinaties

Foto: ANP/HH

Nederland en nog achttien andere EU-landen zijn bereid 30 procent van hun rechtmatige deel van de 10 miljoen vaccins die farmaceut Pfizer/BioNTech vervroegd levert, af te staan aan EU-landen die het moeilijk hebben met hun vaccinatiecampagne.

Voor Nederland zou dat uitkomen op 116.700 prikken, die ons land wil uitlenen aan Bulgarije, Kroatië, Estland, Letland en Slowakije. Later zouden evenveel prikken terug moeten komen.

Oostenrijk, Slovenië en Tsjechië zijn de enige EU-landen die niet willen meewerken aan de tijdelijke herverdeling „in een geest van solidariteit” zoals de EU-leiders vorige week op hun top hebben afgesproken. De EU-ambassadeurs proberen al enkele dagen tot een akkoord te komen over de kwestie die op de EU-top vorige week veel tijd opeiste.

Herverdelen

Onder aanvoering van de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz klaagt een aantal landen dat sommige EU-lidstaten veel meer vaccins hebben dan zij. De doses, door de Europese Commissie namens de 27 landen ingekocht, worden naar inwonertal eerlijk verdeeld, maar sommige landen hebben bedankt voor bijvoorbeeld het dure Pfizer-vaccin en mikten op AstraZeneca. Maar de aanvoer van dat vaccin valt keer op keer tegen.

De EU-leiders droegen hun ambassadeurs daarom op af te spreken hoe ze de 10 miljoen vaccins gaan verdelen. Die prikken zijn onderdeel van een levering van 100 miljoen doses in het vierde kwartaal die Pfizer in het tweede kwartaal naar voren haalt. Na afloop van de top zei premier Rutte dat Nederland en andere landen „denken dat Oostenrijk niet meteen het eerste land is dat een probleem heeft.”

Terug

De vaccins die de helpende landen nu willen afstaan worden op een later tijdstip door de vijf landen goedgemaakt.

Nieuws

Meest gelezen

menu