Nederlanders hebben moeite om rond te komen door inflatie van historische hoogte: 'Ook middengroepen redden het amper meer'

Het kabinet heeft nog maar amper een compensatiepakket gemaakt of de prijzen schieten nóg verder de lucht in. De inflatie bereikt een historische hoogte van 12 procent. Benzine, gas, boter, koffie, pasta, vlees en talloze andere producten worden snel duurder. „De laagste inkomens worden keihard geraakt, maar ook de middengroepen redden het financieel amper meer.”

De Folkingestraat in Groningen.

De Folkingestraat in Groningen. Foto: Jan Willem van Vliet

De prijs aan de pomp mag dan vrijdag wat gedaald zijn door de verlaging van de benzineaccijns, de trend is de andere kant op. In maart lagen de prijzen in Nederland gemiddeld 12 procent hoger dan een jaar eerder. „Dat was schrikken, dit zagen we niet aankomen”, zegt Hugo Erken, econoom bij de Rabobank. Deze extreme inflatie is historisch, dit soort prijsstijgingen hebben we sinds de jaren zeventig niet meer gezien. Vooral energie en benzine zijn opnieuw fors in prijs gestegen, maar ook voedingsmiddelen zijn gemiddeld 5,5 procent duurder geworden.

Grondstoffen

Nieuws

Meest gelezen

menu