Nederlandse en Duitse ministers waarschuwen bevolking: 'Ga nu niet de grens over'

Foto: ANP

Duitsers moeten de komende weken zoveel mogelijk in Duitsland blijven en Nederlanders in Nederland. Die oproep doen de Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus en de minister van Binnenlandse Zaken voor Noordrijn-Westfalen, Herbert Reul.

In Duitsland zijn de coronamaatregels in de afgelopen week flink aangescherpt door het stijgende aantal coronabesmettingen. Nederland gaf daarom maandag al een oranje reisadvies af voor het buurland. Ook in Nederland gelden nu al meerdere weken strengere regels.

‘Nu niet socializen’

De grens tussen Nederland en Duitsland blijft vooralsnog wel open, maar dat is volgens de twee ministers geen reden om dan maar heen en weer te blijven rijden. Herbert Reul zegt in een reactie dat dit niet het moment is om te socializen, vrienden te maken over de grens en lekker te winkelen. „Nederlanders en Duitsers moeten nu afstand houden. Dat helpt beide landen in de strijd tegen het virus en zo’n houding redt levens.”

Grapperhaus deelt die opvatting met zijn Duitse collega. „Het virus stopt niet bij landsgrenzen, dus we moeten het doen. Een uitstapje of shoppen in het buurland versterkt de verspreiding van het virus aan beide kanten van de grens alleen maar.” Nederlanders en Duitsers moeten alleen de grens over, als dat echt noodzakelijk is. 

Ergernis

Enkele burgemeesters in de Duitse grensstreek staken de afgelopen weken hun ergernis niet onder stoelen of banken, toen bleek dat veel Nederlanders de grens nog regelmatig passeren om in de Duitse plaatsen een hapje te gaan eten. Dat kon omdat de horeca daar nog wel open was. Nederland was door de Duitse overheid op dat moment al aangewezen als een risicogebied.

Ondanks de waarschuwing om grensverkeer zoveel mogelijk te beperken, zijn de twee ministers niet van mening dat de grens dicht moet. 

Nieuws

Meest gelezen

menu