Binnen de Deur: Niet zomaar een afhaalchinees

We zagen het aankomen, maar toch was de klap weer hard voor de horeca. Een fiks aantal restaurants zal het noodscenario van het voorjaar uit de kast trekken en gaan werken met afhaal- en bezorgmaaltijden. We lezen dat zelfs driesterrenrestaurant De Librije een driegangen-afhaalmenu op de stoof heeft staan pruttelen.

Lotus Asian Cuisine in Paterswolde.

Lotus Asian Cuisine in Paterswolde. Foto: DvhN

Ook Hermus moet zijn plannen omgooien. Hij heeft al twee recensies klaar staan, maar het is zinloos die te plaatsen – die zijn nog geschreven vanuit de zalige staat van onwetendheid over de coronadreun.

Wij trekken ons eigen noodscenario uit de kast en veranderen deze rubriek weer van Buiten naar Binnen de Deur. Afhaal- en bezorgmaaltijden dus. Nu ligt Hermus’ noordelijke buitenkantoor net buiten de bezorgschil van de stad Groningen, dus bezorgbrommertjes zien we niet aan de idyllische boorden van het Paterswoldsemeer.

…je mag hem met de handen eten, hoor…

Maar we hebben een geheim wapen: de afhaal-Chinees is vrijwel om de hoek. En niet zomaar eentje: Chinees-Indisch restaurant De Lotus – ja, ze hebben ook nog ‘Indische’ gerechten op de kaart, en ook Thaise – draait al sinds begin jaren 80 gestaag op een trouwe clientèle. En wat opvalt: al op deze woensdag, als de meeste restaurants nog een Laatste Avondmaal vóór de lockdown organiseren, heeft Lotus zijn deuren gesloten, de website aangepast en het afhaalschema opgetuigd.

Een razend eenvoudig en helder keuzemenu leidt langs een keur aan klassieke gerechten. Een paar drukken op de knop en Hermus heeft, in samenspraak met Co die meteen in de auto is gesprongen, een mooi menu samengesteld. Bij de keurig ingerichte afhaalbalie blijkt het twee plastic tassen flink te vullen.

Terwijl de wind en de laatste zonnestralen over het meer waaien, trekken we een flesje Tsingtao open (2,80 euro), dat frisse Chinese biertje dat zo lekker om het soms vettige Chinese eten spoelt. Vet zit er niet in Co’s tomatensoep (3 euro), die de troostende zoetigheid heeft die ze zich nog uit haar jeugd herinnert.

Errug lekker

Hermus krijgt een mooie kom sun la tan (4,60 euro), een ‘zure’ soep. Zuur is hij een beetje, pittig ook, maar vooral errug lekker. Soja en gember zorgen voor aardsheid en een bite, paddenstoelen, prei en wat bamboescheuten voor de groentevulling en pittige kip voor nog meer smaak. ,,Dit is een winnaar”, verklaart Hermus. ,,Wel wat machtig”, zegt hij, nog onwetend over wat hem te wachten staat.

Want bij het openen van het bakje ‘voorgerecht’ blijkt dat Lotus niet van kleine eters houdt. De loempia Lotus (7,50 euro) levert een boerenbontbord – het gangbare servies in Hermus’ huisje – vol met een opengesneden reuzenloempia die is gevuld met veel vlees, groenten, taugé en een lobbige pindasaus. Na een paar happen lijkt het bord nauwelijks leger te worden. Halverwege de loempia besluit hij het voorgerecht aan de kant te schuiven. Niet omdat hij niet lekker is, maar omdat hij nog een tas ziet staan met het hoofdgerecht.

Co knabbelt intussen genoeglijk van haar vier mini-loempias (vier stuks voor 4,90 euro) die een bijna zwevende lichtheid hebben in vergelijking met Hermus’ hap. Wat pittige chilisaus geeft hier het juiste accent. Co’s hoofdgerecht is de Ti-pan Runderhaas met witte rijst (17,90 euro). Ti-pan is een Chinese schaal van gietijzer of plaatstaal waarin stukjes of reepjes vlees worden gebakken, voordat ze afgeblust worden met een saus.

Vergelijk het met de Japanse teppanyaki. Deze stukjes vlees zijn mooi gebakken, want nog bijzonder mals. ,,Dat zien we wel eens anders bij Chinese restaurants”, zegt de culinaire amateur-sinoloog in haar. De saus is rijkelijk gevuld met paprika, ui, prei en nog wat kruiden. ,,Zo’n saus kan overheersend zijn, maar dat is deze niet. Een mooie saus-vlees balans dus.”

Troostend

Hermus, die dit voorjaar de Chinese keuken in het land van herkomst zou gaan proeven met onder meer bezoeken aan Sjanghai en nota bene Wuhan, heeft als troostend hoofdgerecht de Pekingeend met witte rijst (18 euro). In aparte bakjes komen de reepjes licht gekruid eendenvlees, acht dunne flensjes, dungesneden prei en komkommer en de vermaarde hoisin-saus.

Je pakt een flensje, legt er de ingrediënten op, giet er wat saus over en vouwt het flensje dicht. ,,Je mag hem met de handen eten hoor”, zegt Hermus terwijl Co hem een beetje verwonderd aankijkt. In het gerecht smelten knapperfrisse groenten, zacht vlees, een zoetig-pittige saus en wat dempend deeg samen tot een smaakfeest, waarvoor je Hermus ten alle tijden wakker mag maken.

Als we al een dessert hadden gewild: op de kaart van Lotus staat er geen. Maar we willen ook geen dessert. Alle hoekjes van de maag zijn reeds gevuld. Sterker nog: Co kan een hele tas meenemen naar huis, waar de volgende dag nogmaals twee tot drie mensen van kunnen eten. Hermus slaat even over, hij moet voor morgen namelijk weer andere eetavonturen bedenken. Een kopje pruttelkoffie volstaat.

 

Chinees-Indisch restaurant De Lotus, Boterdijk 2, Paterswolde Tel. 050-3094104, www.bestellen.lotus-paterswolde.nl

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu