Nieuw risiconiveau corona: situatie in heel Nederland is zorgelijk

Nieuw risiconiveau corona: zorgelijk. ANP

De stand van de corona-epidemie in Nederland is zorgelijk. Dat is het huidige risiconiveau in het nieuwe waarschuwingssysteem van de overheid dat woensdag is toegevoegd aan het coronadashboard. Het is de opvolger van de regionale risiconiveaus, die vorige maand zijn afgeschaft.

Het nieuwe systeem kent drie risiconiveaus: waakzaam, zorgelijk en ernstig. Het niveau wordt elke dinsdag bepaald op basis van het zevendaagse gemiddelde van het aantal ziekenhuisopnames en het aantal opnames op de intensive cares. Bij de regionale risiconiveaus telde ook het aantal positieve tests per 100.000 inwoners mee, maar dat is nu geen factor meer.

Het risiconiveau bepaalt mede welke maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat de druk op de zorg te groot wordt. Het is niet zo dat de regels automatisch worden aangescherpt als het niveau omhoog of dat de maatregelen worden versoepeld bij een stap terug. Zo’n besluit hangt ook af van bijvoorbeeld het aantal nog beschikbare bedden op intensive cares, de hevigheid van de komende griepgolf en de „maatschappelijke en economische context”.

Nieuws

Meest gelezen

menu