Gamereview: Nieuwe aanval op Fortnite 

Er gaat hier geen dag voorbij of Fortnite wordt gespeeld. Van de beschikbare gametijd die onze jongste krijgt, gaat zeker 80 procent op aan de nog altijd razend populaire battle royale-game. Elke overwinning zorgt nog immer voor oerkreten. En klagen over te sterke tegenstanders is ook aan de orde van de dag.

Fortnite

Fortnite

Zo nu en dan krijgt een andere game in het battle royale-genre de kans. Waarom ook niet? Even leek Apex Legends een serieuze aanval te plaatsen, maar inmiddels is die game hier weer van de PS 4 gewist. Datzelfde geldt voor Call of Duty, Warzone . En ik ben bang dat Hyper Scape hetzelfde lot beschoren is.

Ook Ubisoft probeert een graantje mee te pikken van het succes van het concept om met een groep gamers in een strijdperk te treden en te vechten tot er nog eentje of een team over is. Het gratis te downloaden Hyper Scape zoekt het in de toekomst. In een futuristische, maar verder kale stad Neo-Arcadia begint het gevecht met honderd man tegelijk.

Hyper Scape doet veel nieuwe dingen en dat zorgde er hier in huis voor dat Fortnite even verdween. De hacks waren interessant. Zonder uitrusting begin je aan een potje. Met hacks kun je jezelf sterker maken. Genezing of bepantsering zijn opties, maar jezelf in een stuiterbal veranderen is ook grappig. Hacks en ook wapens kun je versterken door ze samen te voegen met andere versies.

De snelheid van de game is indrukwekkend en maakt het mogelijk om te ontsnappen aan de vijand. En een mooie twist is ook dat je wanneer je dood bent je teamgenoten nog wel kunt helpen als onzichtbare strijder.

En dan is er de grappige wending aan het einde. Je kunt de game ook winnen zonder alle tegenstanders uit te schakelen. Op een gegeven moment verschijnt er een kroon op de map. Slaag je erin om die een bepaalde tijd vast te houden, dan win je. Verover de vlag in een nieuw jasje.

En toch. Het duurde niet heel lang voordat op de tv weer de vertrouwde beelden van Fortnite verschenen. Onze zoon kreeg zijn vriendjes niet warm voor Hyper Scape. Dan begin je al met een achterstand. Want er is niets leuker om samen met vriendjes te strijden.

Maar hij vond vooral dat de maps saai waren en de gevechten frustrerend. Het lijkt wel alsof de wapens nauwelijks schade aanrichten en echt bijzonder voelen ze ook niet aan.

Het oordeel van de battle royale-specialist hier in huis is duidelijk. Hyper Scape heeft potentie, dat zeker. De game doet verschillende dingen anders en krijgt daar een pluim voor. Maar Fortnite van de kaart vegen zal niet lukken, daarvoor mankeert er nog te veel aan Ubisofts batte royale-troef.

Hyper Scape voor PS 4, Xbox One en PC. Ontwikkelaar en uitgever Ubisoft, leeftijd 12+.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu