Nieuwe slimme camera van politie ziet telefoon achter het stuur, maar wat nou als -ie op je knie ligt?

De telefoon achter je stuur verstoppen heeft geen zin meer. De camera ziet het. Foto: AD

Vanaf vandaag loert hij ergens in Nederland bij je naar binnen onder het rijden: de nieuwe slimme camera waarmee de politie appende en bellende automobilisten betrapt (boete: 240 euro). Maar kom je er dan nog mee weg als je de telefoon onder het stuur houdt? Vragen voor verkeersofficier Achilles Damen.

Om daar maar mee te beginnen: wat nou als de telefoon op mijn been ligt achter het stuur?

,,Dat is in principe niet verboden, hè. Het voorschrift gaat over de telefoon in je hand houden.”

Maar als je de telefoon in je hand houdt, ter hoogte van je been, dus ónder het stuur. Is dat zichtbaar?

,,Ja, de kijkhoek is zo gemaakt dat de telefoon zichtbaar is op elke plek op de stoel van de chauffeur. Dus de telefoon laag houden, ziet de camera ook. De kijkhoek gaat van hoog naar laag. Daarnaast gebruiken we een berg licht, infrarood dus daar heb je geen last van, zodat alles goed te zien is. De software is daarnaast zo ontworpen dat hij ook signaleert dat het om een telefoon gaat en niet, bijvoorbeeld, om een scheerapparaat. Dat is gedaan om te voorkomen dat we alle foto’s ook nog eens handmatig moeten gaan beoordelen.”

Maar even terugkomen op die telefoon op je knie. Dat is dus niet verboden, maar toch best gevaarlijk?

,,Die foto komt wél op de stapel van de foto’s waar een buitengewoon opsporingsambtenaar nog even goed naar gaat kijken. Want de camera heeft dan wel een telefoon ergens op de stoel van de chauffeur gedetecteerd. En foto’s waarop een telefoon is te zien worden sowieso nog eens beoordeeld door een opsporingsambtenaar.”

Waarom niet gewoon ook het gezicht van de bestuurder in beeld? Dan zie je die naar beneden loerende oogjes ook. Dan heb je nog meer bewijs.

,,Dat heeft met privacy te maken en we hebben het niet nodig. De regels zijn duidelijk: als de camera in de hand wordt gehouden, onder of boven het stuur of waar dan ook, dan ben je in overtreding.”

Ik moest even aan het voetbal denken. De VAR heeft alleen maar voor méér in plaats van minder discussie gezorgd. Ik kan me hier ook tal van voorbeelden bedenken waarbij het nét niet duidelijk is of iemand met z’n hand op z’n been nou wel of niet aan z’n telefoon zit.

,,Die situaties in het voetbal zijn veel dynamischer dan op de weg. Op de weg heb je twee rijbanen, een chauffeur links in de auto, als het geen Engelse auto is, en een telefoon. Dat is vrij overzichtelijk. De rest gaan we in de praktijk ervaren: hoe beoordeelt een opsporingsambtenaar de foto’s? Wat gaat er gebeuren als iemand bezwaar maakt? Die ervaring gaan we nu opdoen.”

Hoeveel van deze camera’s zijn er nu?

,,Twee. Dat is niet veel, maar je moet ergens beginnen. Ik kan nog niet zeggen wanneer we gaan uitbreiden, maar deze twee kunnen we vanaf nu overal in Nederland neerzetten. Dus elke automobilist kan gezien worden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu