Nieuwe zedenwet in de maak. Seksueel geweld vaker en sneller aangepakt. Minister Grapperhaus verwacht hausse aan extra zaken

Aangescherpte zedenwetgeving zal zorgen voor een stortvloed aan extra zedenzaken. Die verwachting spreekt minister Ferd Grapperhaus uit nu hij nieuwe wetsvoorstellen presenteert om verkrachters, kindermisbruikers en andere zedendelinquenten harder aan te pakken.

Iemand is straks strafbaar wegens verkrachting als diegene ’wist of een ernstig vermoeden had’ dat de ander geen seks wilde en toch heeft doorgezet.

Iemand is straks strafbaar wegens verkrachting als diegene ’wist of een ernstig vermoeden had’ dat de ander geen seks wilde en toch heeft doorgezet. Foto: 123RF

Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil dat verkrachting als zodanig kan worden bestraft als een dader had moeten weten dat de ander geen seks wilde. Vooral door verlaging van ‘de ondergrens voor strafbaarheid’ van verkrachting wordt verwacht dat slachtoffers eerder en vaker melding zullen doen van seksueel overschrijdend gedrag.