Briefing in Tweede Kamer: nog flink wat sleutelwerk nodig vóór lancering corona-app

Het duurt nog wel even voordat de corona-app er zal zijn. Foto: videostill

Er is nog behoorlijk wat werk aan de winkel voordat een corona-app van de overheid landelijk kan worden gelanceerd. Dat blijkt uit een briefing over de app vandaag in de Tweede Kamer.

Aan de app die mensen gaat laten zien of iemand in hun omgeving corona heeft, moet nog flink worden gesleuteld, staat in een presentatie van Ron Roozendaal. Hij is de directeur die op het ministerie van Volksgezondheid gaat over de introductie van corona-apps.  

Zo moeten de juiste mensen worden samengebracht om te komen tot goede open source software en moeten de informatiebeveiliging en privacy worden geregeld, zodat misbruik kan worden tegengegaan. Verder dient nader te worden uitgewerkt hoe het gedrag van mensen werkt, voor zinvolle toepassing van zo’n app. En welke eisen stelt de epidemie eigenlijk aan het gebruik van mobieltjes?   

Onderzoek

Na een onderzoeksweekend bleek al dat geen van de huidige zeven geselecteerde apps gereed is voor introductie. Onderzoek naar de broncode en informatieveiligheid van de programmaatjes door KPMG laat zien dat de veiligheid ook bij alle apps te wensen overlaat.

,,Op basis van de beoordeelde stukken heeft de landsadvocaat bij geen van de voorstellen kunnen vaststellen dat ze volledig voldoen", aldus de directeur van het ministerie.

Het kabinet wil vandaag een besluit nemen over de volgende stap ten aanzien van apps ter ondersteuning van het bron- en contactonderzoek van de GGD. Belangrijk bij deze afweging is dat de apps zinvol, veilig en vertrouwd ingezet kunnen worden om het coronavirus te bestrijden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu