Noodkreet: '1,5 metereconomie onwerkbaar voor horeca'

Horecazaken openen digitaal de deuren ANP

Horecabedrijven stellen dat de 1,5 metereconomie zoals voorgesteld door premier Rutte onwerkbaar is. Daarvoor waarschuwt Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

De brancheorganisatie wijst erop dat het voor flink wat bedrijven onmogelijk is om binnen de voorwaarden rendabel te kunnen zijn.

KHN geeft aan dat het inmiddels duidelijk is dat de regel van het 1,5 meter afstand houden voorlopig leidend zal zijn, mocht de horeca weer open mogen. Maar de organisatie stelt ook dat het voor veel horecazaken niet genoeg zal zijn om het hoofd boven water te houden. De organisatie roept het kabinet daarom op met aanvullende steunmaatregelen te komen voor de horeca.

'Omzet minimaal zes keer lager'

KHN neemt als rekenvoorbeeld een gemiddeld café van 70 a 80 vierkante meter, waar normaal gesproken honderd gasten welkom zijn. ‘Als je 1,5 meter afstand moet houden, dan kunnen er ongeveer veertien gasten terecht en valt je omzet minimaal zes keer lager uit’, is te lezen in de oproep.

Horecabedrijven moeten zeker tot 28 april hun deuren gesloten houden. Voor de periode daarna is nog veel onzeker. KHN maakt zich zorgen, al begrijpt de organisatie maar al te goed dat van het ene op het andere moment de deuren weer volledig opengooien vanwege de risico’s niet mogelijk is. ‘Een eventuele langere sluiting dan de tot nu toe aangekondigde 28 april betekent nog meer omzetverlies en een steeds grotere kans op faillissementen en banenverlies voor de sector.’

Protocol

De horeca-organisatie heeft een concept-protocol ingediend bij het Ministerie van Economische Zaken met voorstellen hoe horeca-ondernemers  social distancing  kunnen waarborgen. Hierbij plaatsen ze als kanttekening dat dit protocol voor 45.000 horecabedrijven onmogelijk is.

De KHN zou graag zien dat in de protocollen onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende horecazaken, om aan de 1,5 meterregels en de  social distancing  te kunnen voldoen. Verder wijst KHN erop dat het huidige noodpakket vanuit de overheid helpt op verschillende onderdelen, maar dat het ‘bij lange na niet’ alle doorlopende kosten dekt. Daarom zijn aanvullende maatregelen nodig.

De organisatie, die ruim 20.000 ondernemers vertegenwoordigt, waarschuwt verder dat als er niet snel wordt ingegrepen door zowel de overheid, vakbonden, banken, leveranciers en verhuurders, twee derde van alle horecaondernemers per 1 juli zijn deuren zal moeten sluiten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu