Nooit eerder vijf dagen op een rij storm in februari

Foto: ANP

Na Dudley en Eunice kan er vanaf zondagavond officieel gesproken worden van storm Franklin. Met deze derde storm in een week tijd sneuvelt er een record. Volgens Weer.nl is het nog nooit eerder in februari voorgekomen dat het vijf dagen op rij stormde.

Zondagavond werden er windstoten van ruim 100 kilometer per uur gemeten en stond er in IJmuiden een wind van 9 Beaufort, oftewel stormkracht. Het is de vijfde dag op rij dat het in Nederland stormt, wat nog nooit eerder voorkwam in februari sinds het begin van de windmetingen in 1906.

Alleen februari 1990 kende negen dagen storm, maar toen was het maar drie dagen achter elkaar stormachtig weer. Volgens het weerbureau kan het record snel sneuvelen, omdat de storm ook maandag nog doorraast.

Storm Franklin is minder heftig dan Eunice, die door het hele land veel schade aanrichtte. De hardste windstoot die zondagavond werd gemeten was 101 kilometer per uur. Er kunnen nog sterkere windstoten komen tot ongeveer 120 kilometer per uur langs de kust. Eunice haalde uit met windstoten tot 145 kilometer per uur.

Nieuws

menu