Nat, natter, natst: nooit viel er zoveel regen als deze zomer. Het is de natste zomer ooit gemeten met 15 zware regendagen

Sinds het bijhouden van de neerslag in ons land telde een zomer niet eerder zoveel zeer natte dagen als dit jaar, becijferden de meteorologen van Weeronline.

.

. Foto: Archief DVHN/Catrinus van der Veen

Op vijftien zomerdagen viel ergens in Nederland 50 millimeter regen of meer in 24 uur tijd. Dat maakt de zomer van 2021 de natste zomer ooit. Op plaats twee en drie staan de jaren 2006 en 1917 met, respectievelijk, veertien en dertien zeer regenachtige dagen.

Deze zomer viel extreem veel regen uit ‘stilhangende plensbuien’, zegt weerman Rico Schröder van Weeronline. ,,Wanneer buien op benauwde dagen met weinig wind ontstonden, konden ze zwaar uitpakken én op één plaats compleet leeg regenen.”

Overstromingen

In de tweede week van juli regende het ook veel, maar niet uit stilhangende wolkenpartijen. Toen trokken de regenbuien als door een trechter heel rap over het zuidoosten van Nederland (en de naastgelegen gebieden in België en Duitsland). Het zorgde voor onverstromingen waarbij meerdere mensen om het leven kwamen en de schade tot in de miljarden liep.

Klimaatverandering

De kans is groot dat het regenrecord de komende jaren vaker gebroken gaat worden. Meteorologen zijn het erover eens dat door opwarming van de aarde het aantal dagen waarop plaatselijk extreem veel regen valt alleen maar toe zal nemen.

,,Door het opwarmen van de aarde kan lucht meer waterdamp vasthouden, waardoor buien zwaarder en talrijker kunnen worden”, aldus Schöder. Vroeger viel op gemiddeld vier tot vijf zomerdagen zeer veel regen; in de laatste tien jaar was het op gemiddeld zeven tot acht dagen raak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu