Minder beschermd op vakantie? Drenthe, Groningen en Friesland hebben als eerste zomervakantie en dan zijn er minder vaccinaties tegen corona gezet

Groningen, Drenthe en Friesland hebben pech: de regio Noord heeft als eerste zomervakantie. En de zorgeloze zomer zonder maatregelen komt pas als het vaccinatieprogramma (bijna) afgerond is. Hoe zit het daarmee?

Vanaf Schiphol vertrokken halverwege april 189 vakantiegangers naar Rhodos voor een testvakantie. Doel was om te kijken of een testprotocol het mogelijk maakt ondanks de coronapandemie te reizen.

Vanaf Schiphol vertrokken halverwege april 189 vakantiegangers naar Rhodos voor een testvakantie. Doel was om te kijken of een testprotocol het mogelijk maakt ondanks de coronapandemie te reizen. Foto: ANP

Op 10 juli is het al zover. Dan begint in de vakantieregio Noord (Groningen, Drenthe, Friesland, Overijssel, Flevoland en Noord-Holland) de zomervakantie. Dat is pech, want tegen die tijd zijn er waarschijnlijk minder mensen gevaccineerd dan in de weken daarna.

De schoolvakanties zijn deze zomer als volgt verdeeld:

  • Regio Noord: 10 juli t/m 22 augustus
  • Regio Midden: 17 juli t/m 29 augustus
  • Regio Zuid: 24 juli t/m 5 september

Vrij reizen met coronapaspoort

Het kan zijn dat Europese landen alleen toeristen toelaten die zijn gevaccineerd dan wel een recente negatieve coronatest kunnen overleggen. In dat geval kan verdere vertraging van de vaccinatiecampagne de vakantieplannen van de noorderling ongunstig beïnvloeden. Zonder vaccinatie reist het nu eenmaal minder coronaproof. Je bent dus minder beschermd tegen het virus.

Voor de toegang tot het vakantieland hoeft het niet nadelig uit te pakken. Inwoners van de Europese Unie moeten deze zomer vrij kunnen reizen met een coronapaspoort, maar die krijg je ook wanneer je recent negatief bent getest of wanneer je antistoffen voor het virus hebt gehad.

En hoe zit het dan met de financiële risico’s van de vakantie? En ben ik verzekerd als ik me niets aantrek van welk reisadvies dan ook? Vier vragen en antwoorden:

1. Krijg ik mijn geld terug als mijn vakantie niet doorgaat?

Als je een vakantie als pakketreis boekt bij een reisorganisatie, dan krijg je het geld terug als de vakantie niet doorgaat. Dat geldt niet als je op eigen gelegenheid reist.

,,Als je boekt voor datums na 15 mei, dan kun je de datum veranderen, omboeken of je geld terugkrijgen als de reis niet door kan gaan. Als je op eigen gelegenheid iets boekt, heb je geen garantie dat je je geld terugkrijgt als er een negatief reisadvies is. De luchtvaartmaatschappij kan zeggen dat er gewoon wordt gevlogen en het hotel kan zeggen dat het open is”, aldus woordvoerder Mirjam Dresmé van reisbranchevereniging ANVR.

2. Moet ik gevaccineerd zijn voordat ik op vakantie kan?

Om vrij reizen binnen de Europese Unie gemakkelijker te maken, wil de EU een ‘ digital green certificate ’ gaan uitgeven aan Europese burgers. Als je dit groene certificaat kunt tonen tijdens je reis (bijvoorbeeld op het vliegveld of aan de grens), mag je zonder probleem doorreizen.

Een belangrijke voorwaarde voor het certificaat is dat een coronavaccinatie geen vereiste is. Mensen die nog niet aan de beurt zijn geweest, komen dus niet buitenspel te staan. Een andere manier om het certificaat te krijgen is door een negatieve test te doen voorafgaand aan de reis. Hoe recent die test moet zijn, hangt af van het land waar je naartoe wilt reizen.

De verwachting is dat de groene reiscertificaten op z’n vroegst halverwege juni beschikbaar zijn. Dan is nog niet iedereen in Nederland gevaccineerd.

3. Hoe zit het met mijn verzekering op reis?

,,Medische kosten in het buitenland worden altijd vergoed door de zorgverzekering ’’, zegt woordvoerder Paul Koopman van het Verbond van Verzekeraars. ,,Als de medische kosten in het buitenland hoger uitvallen, zijn de extra kosten voor de reisverzekering . Over het algemeen zijn coronagerelateerde risico’s niet verzekerd als je je in een oranje of rood gebied bevindt. Ook niet als het aantal besmettingen daar lager is dan in Nederland.”

4. Wat nou als ik gewoon ga?

Je kunt zelf een ticket boeken bij een vliegmaatschappij of in de auto stappen deze zomer. Je bent dan wel op jezelf aangewezen als er iets misgaat. De overheid van het land waar je vakantie viert (of gaat vieren) kan bijvoorbeeld besluiten dat mensen die net aankomen twee weken in quarantaine moeten.

Directeur Gerda Klooster van Klooster Reizen (vijf vestigingen in de provincie Groningen en een in Roden) vraagt zich af of het verstandig is om tegen advies van de overheid in op reis te gaan naar een ‘oranje bestemming’. ,,Je kunt nu een ticket boeken naar Spanje voor de meivakantie, maar dan moet je voor je vlucht daarheen én voor je vlucht terug een negatieve PCR-test hebben. Dus zodra je er bent moet je al bezig gaan met het regelen van zo’n test en als die positief blijkt dan mag je niet terug. Alle (financiële) gevolgen zijn in dat geval voor eigen rekening. Dat klinkt voor mij niet als leuk op vakantie gaan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu