Ministerie: opening horeca leidt tot minder besmettingen. Reproductiegetal is sinds aanscherping coronamaatregelen juist gestegen

Het Kerkplein is leeg in Meppel. Foto: Leo de Harder

Opening van restaurants zal het aantal besmettingen met corona eerder doen dalen dan stijgen. Dat staat in een analyse van de coronacijfers van het RIVM die is gemaakt door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en die de politieke redactie van RTL Nieuws heeft ingezien.

De notitie wordt dinsdag door minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) ingebracht in de kabinetsvergadering over de aanpak van corona. Tijdens het Catshuisberaad van afgelopen zondag is hen gevraagd deze analyse te maken.

In de analyse staat dat op 14 oktober meerdere maatregelen zijn genomen. Het reproductiegetal (de R-waarde, het gemiddelde aantal mensen dat wordt besmet door iemand met corona) was toen 1.08. Na die maatregelen daalde de R-waarde tot 0.82. Maar op 13 november blijkt de R-waarde te zijn gestegen naar 1.04.

R-getal

Daaruit concluderen de bewindslieden dat ”met een dichte horeca het R-getal weer wat oploopt, wat suggereert dat de invloed van de horeca op het R-getal zeer klein is en dat de daling en stijging sinds 14 oktober anders verklaard moet worden”.

Vervolgens stelt de analyse dat thuisbezoek van familie, vrienden en kennissen momenteel een belangrijke besmettingsbron is.

Nieuws

Meest gelezen

menu