OMT: prognoses corona voor herfst en winter slechter dan gedacht. OMT wil geen verdere versoepelingen

Foto: ANP

De prognoses voor hoe corona zich de komende herfst- en wintermaanden verder ontwikkelt, zijn slechter dan eerder gedacht.

Dat schrijft het Outbreak Management Team (OMT) in een advies aan de regering. Volgens het OMT is er 'een grotere mate van onzekerheid, waarbij ook een forse toename van ziekenhuis- en ic-opnames niet uitgesloten is'. Daarom adviseren de experts ook om nu niet al verder te gaan versoepelen.

Coronatoegangsbewijzen

Sowieso moeten de coronatoegangsbewijzen volgens het OMT gehandhaafd blijven en ook de sluitingstijden voor de horeca blijven zoals ze zijn. De verschillende scenario’s die het adviesorgaan heeft geschetst gaan uit van een toename van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de ic’s. Bij de huidige maatregelen kan het aantal ic-opnames oplopen tot maximaal 400.

„Het OMT adviseert dan ook om op dit moment niet al versoepelingen zoals het uitbreiden van de 75 procent-regel, door te voeren.” Het schrappen van de maximale capaciteit voor concertzalen zonder vaste zitplaatsen, was de eerste maatregel die coronaminister Hugo de Jonge van tafel wilde. Dat lijkt er niet van te komen als het kabinet op 5 november een besluit neemt over de maatregelen.

'Onzekerheden groot'

Volgens het OMT zijn de onzekerheden te groot. „Naarmate we een aantal weken verder zijn, wordt de prognose nauwkeuriger, en de risico’s van eventuele versoepelingen beter omschreven.”

Het kabinet besluit begin november of er al dan niet verder wordt versoepeld. Het OMT komt op 29 oktober bij elkaar om de stand van zaken te bespreken en het demissionaire kabinet vervolgens te adviseren. Dan kan het beter een inschatting maken wat mogelijk is. ,,Naarmate we een aantal weken verder zijn, wordt de prognose nauwkeuriger en de risico's van eventuele versoepelingen beter omschreven”, aldus het team.

'Kantelpunt in epidemiologische situatie'

Het OMT spreekt van ”een kantelpunt in de epidemiologische situatie” nadat twee weken geleden de laatste versoepelingen zijn ingegaan. Als er niet verder wordt versoepeld en het aantal contacten hetzelfde blijft, komen er mogelijk tot 400 mensen op de intensive care terecht. Volgens de officiële cijfers liggen er momenteel 138 mensen met corona op de ic

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu