Met de auto naar het werk rijden wordt goedkoper. Onbelaste reiskostenvergoeding omhoog

De extra compensatie moet de pijn enigszins verzachten nu door de oorlog in Oekraïne de brandstofprijzen door het dak zijn gegaan. Foto: ANP

Het kabinet trekt 200 miljoen uit voor ophogen van de onbelaste reiskostenvergoeding. Volgens betrokkenen is dat genoeg om de onbelaste kilometervergoeding in 2023 en 2024 op te hogen van 19 cent per kilometer naar eerst 21 cent en daarna 23 cent.

Werkgevers en de Tweede Kamer hadden om de extra compensatie gevraagd. Het moet de pijn enigszins verzachten nu door de oorlog in Oekraïne de brandstofprijzen door het dak zijn gegaan. Woon-werkverkeer is daardoor duurder geworden.

Nu kunnen werkgevers 19 eurocent per kilometer vergoeden zonder dat werknemers er belasting over hoeven te betalen. Het kabinet wilde die vergoeding tijdens deze regeerperiode al verhogen naar 23 cent per kilometer. Dat is dus naar voren gehaald.

Militaire steun

Daarnaast is ruim twee miljard nodig voor de opvang van uit hun land gevluchte Oekraïners. Het kabinet heeft dat bedrag vrijgemaakt in de Voorjaarsnota. Uit het vrijdag openbaar gemaakte stuk blijkt ook dat het kabinet inmiddels voor 73 miljoen euro aan militaire steun heeft verleend aan Oekraïne. Dat geld ging onder andere naar het leveren van militaire goederen, drones en veldhospitalen, laat het kabinet weten.

Nieuws

Meest gelezen

menu