Onderzoekers injecteren katten met corona om besmettelijkheid te testen

Foto: Robin Utrecht

Drie universiteiten in ons land gaan katten inspuiten met het coronavirus.

Ze willen testen hoe besmettelijk katten zijn voor mensen. De wetenschappers onderzoeken ook katten van mensen die corona hebben gehad.

Vijf proefkatten

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen University & Research, Universiteit Utrecht en Erasmus Universiteit Rotterdam. In eerste instantie worden vijf katten gebruikt.

,,Van katten is bekend dat ze vatbaar zijn voor corona’’, zegt viroloog Wim van der Poel van de WUR. ,,We kijken of ze ziek worden, welk ziektebeeld ze ontwikkelen en of ze mensen kunnen infecteren.’’

De onderzoekers hopen te leren hoe groot het risico is van corona-verspreiding door huisdieren. Ook willen ze weten hoe je corona-infecties bij katten kunt voorkomen.

Opgelopen van een nerts

Deze week ontstond het vermoeden dat een medewerker op een nertsenfokkerij in Noord-Brabant corona heeft gekregen van een nerts.  Landbouwminister Carola Schouten laat nu meer dan honderd nertsenfokkerijen onderzoeken op corona.

,,Daar zijn we dag en nacht druk mee’’, zegt Van der Poel. ,,Alle dieren die overlijden worden onderzocht.’’

Honden en apen

De meeste andere dieren lijken minder bevattelijk voor het virus, hoewel het al wel is vastgesteld bij een hond. Ook apen zouden het virus op de mens kunnen overbrengen. Daarom dragen de verzorgers in Ouwehands Dierenpark in Rhenen mondkapjes en houden ze afstand van de dieren.

Niet knuffelen of laten likken

Van der Poel raadt mensen aan om altijd even hun handen te wassen als ze hun kat hebben geaaid. Ook adviseert hij mensen die coronaverschijnselen hebben de kat even binnen te houden en deze niet te knuffelen of laten likken.

De wetenschappers onderzoeken ook 150 katten uit huishoudens waar iemand corona heeft gehad. Ze willen weten in hoeverre kattencorona lijkt op mensencorona. Verder onderzoeken ze hoe snel de besmetting is overgegaan van mens op kat (of andersom).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu