Online winkelen: Bijna 8 miljard euro voor 90 miljoen spullen in vier maanden

Nederlanders hebben de eerste maanden van dit jaar voor 7,7 miljard euro spullen bij webwinkels gekocht. Dat was een bijna een kwart van de totale verkoop in de detailhandel. Nog nooit was dat aandeel online zo hoog, zo blijkt uit de Thuiswinkel Marktmonitor van het eerste kwartaal 2021.

De eerste maanden van 2021 kochten Nederlanders ruim 90 miljoen spullen in webwinkels.

De eerste maanden van 2021 kochten Nederlanders ruim 90 miljoen spullen in webwinkels. Foto: ANP/ Hollandse Hoogte

„Normaal gesproken schommelt dat percentage zo rond de 10 procent”, zegt Marlene ten Ham, directeur van brancheorganisatie Thuiswinkel.org. Dit had uiteraard alles te maken de lockdown waarmee ons land en ook de fysieke winkels begin dit jaar te maken hadden.

Nieuwe kopers

De aankopen en omzetten werden verder aangejaagd door 1 miljoen nieuwe kopers en een stijging in de bestedingen. Nederlandse webwinkels zagen een groei van 34 procent, bij buitenlandse webwinkels groeide de verkoop met 10 procent. Het ging in totaal om bijna 92 miljoen aankopen die bij Nederlandse consumenten zijn bezorgd.

Het sluiten en later beperkt openstellen van winkels heeft er wel voor gezorgd dat veel fysieke winkels alsnog een webwinkel erbij hebben geopend. Er kwamen in het eerste kwartaal 4600 webshops bij, meer dan een verdubbeling dan dezelfde periode vorig jaar.

Buitenlandse webshops

Meer mensen kochten ook bij buitenlandse webshops maar opvallend genoeg werd er over de grens wel minder besteed. Vorig jaar ging het om 681 miljoen euro, dit jaar om 635 miljoen euro. De meeste buitenlandse aankopen werd bij Duitse webwinkels gedaan (26 procent), gevolgd door Chinese (12 procent) en Britse webshops (10 procent).

De meeste aankopen worden gedaan op de laptop (34 procent), gevolgd door smartphone (27 procent), deskcomputer (22 procent) en tablet (14 procent). Spullen voor in huis worden het meest gekocht gevolgd door mode en elektronica.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu