Onstuimige 'herfstweek' op komst, woensdag kans op zomerstorm

Ondanks regen en hevige windstoten nemen een man en vrouw een duik in zee. Foto: ANP

Nederland kan nu echt bijkomen van de hittegolf die tot vorige week standhield. De meteorologen van Weerplaza zien de warmte op termijn niet terugkeren. De maximumtemperatuur blijft deze week rond de 20 graden en de week begint wisselvallig. Woensdag is er zelfs kans op een zomerstorm.

Vandaag vallen er verspreid over het land buien, mogelijk met onweer. In de loop van de dag wordt het vanuit het westen op steeds meer plaatsen droog, met meer ruimte voor de zon, meldt Weerplaza. Ook morgen regent het overdag voor een langere tijd, vooral in het noordwesten kan veel water vallen. 's Avonds neemt aan zee de wind in kracht toe.

Die wind is een voorproefje van woensdag, want dan kan het gaan stormen. ,,Op de weerkaarten zien we vandaag een diepe depressie tot ontwikkeling komen ten westen van Ierland’’, zegt meteoroloog Raymond Klaassen. ,,Dit lagedrukgebied trekt morgen over de Ierse Zee via Engeland naar de Noordzee.”

Storm

,,Tijdens die oversteek komt een fors windveld tot ontwikkeling’’, vervolgt hij. ,,Met name in de noordelijke helft van het land kan dit tot onstuimig weer leiden morgen en woensdag. Het is zelfs niet uitgesloten dat het in het Waddengebied woensdagochtend enige tijd tot storm komt.’’

En die storm kan stevig zijn, zegt Klaassen. ,,De meeste weermodellen voorzien zware windstoten tot ruim 100 kilometer per uur in het noorden en de noordwestelijke kustgebieden. Dieper landinwaarts zijn rukwinden mogelijk van zo’n 70 tot 85 kilometer per uur. De windstoten kunnen het lang volhouden. Pas in de loop van woensdagmiddag nemen de windstoten af en wordt het snel rustiger.”

Donderdag wordt vervolgens weer een verse portie buien aangevoerd vanaf de Noordzee. Het wordt opnieuw zo’n 20 tot 22 graden. Vrijdag is de kans op buien wederom groot en lokaal kan het flink plenzen. ‘De temperatuur is met 18 tot 20 graden aan de magere kant’, aldus Weerplaza.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu