Ontreddering bij vader gearresteerde Mallorca-verdachte Sanil (19): 'Ik dacht nooit dat dit bij ons gezin zou kunnen. Hoe kan dit?’'

De vader van de gearresteerde Mallorca-verdachte Sanil (19) is ontredderd: ’Ik dacht nooit dat dit bij ons gezin zou kunnen. Hoe kan dit?’

De politie is nog op zoek naar getuigen. Niet iedereen die op de plaats delict was, is gesproken.

De politie is nog op zoek naar getuigen. Niet iedereen die op de plaats delict was, is gesproken. Foto: District8/Owen O'Brien

Woensdagochtend 4 augustus, rond 7 uur, Vogelbuurt Hilversum-Oost. De deurbel gaat. Youness B., een vriendelijke man met een donkere baard en donkere ogen, doet open. Politie. Ze komen zijn zoon Sanil arresteren als verdachte van tweevoudige poging tot doodslag op Mallorca. Sanil wordt niet gearresteerd in verband met de dood van de 27-jarige Carlo Heuvelman, maar wel voor twee andere incidenten.

Ergens zat vader B. al dagen op dit moment te wachten, maar nu is het zover. Hij wijst de agenten de weg in de woning waar nog meer gezinsleden liggen te slapen. Vader schat dat de agenten goed een uur in zijn huis zijn. Laptop, telefoon, wat kleding van zijn zoon. Het gaat allemaal mee met de politie. De familie blijft vertwijfeld achter.

Youness had online wel een filmpje gezien van een jongen die op Mallorca op de grond lag. De jongen wordt geschopt door een vaag zichtbare figuur. Wie de man op de grond is, weten we niet bij naam, maar het zou gaan om een vriend van Carlo Heuvelman. En dus niet om de later overleden Heuvelman zelf. In de schopper had Youness zijn zoon Sanil, op vakantie op het eiland, niet herkend.

Nu, aan de Hilversumse voordeur op een vroege zomerochtend, hoort hij een agent vertellen wat als een nachtmerrie voelt: ,,Misschien is het wel je zoon. We hebben hem herkend.” Zijn oudste zoon gaat mee als verdachte. De vader van Sanil is zichtbaar ontdaan als hij het verhaal later op de dag vertelt. Hoe kon dit gebeuren?

Grappenmaker en voetballer

Sanil is een Hilversummer. Voetballer, voormalig havo-scholier. Iemand die graag met zijn vrienden op de Playstation speelt of lekker chillt. Via school en de voetbalclub kent hij ook meerdere van de Mallorca-gangers. Zijn vader ziet een lieve jongen die altijd lacht, grapjes maakt en klaarstaat voor zijn vrienden. ,,Als iemand ’s avonds naar Schiphol moest en Sanil had de hele dag gewerkt, dan zou hij die persoon toch wegbrengen. Ook al was hij moe.”

Sanil gaat op vakantie met twaalf andere jongens. Vader Youness kent ongeveer de helft. Van voetbalclub Olympia ’25 of van het Alberdingk Thijm College. ,,Top, top gasten. Lieve mensen. Ik ken de ouders van sommige jongens ook. Top mensen. Dit zou je nooit van ze verwachten.”

De groep gaat op vakantie naar Mallorca en zou pas aan het einde van de week terugkomen. Op dinsdag is de inmiddels beruchte vechtpartij. Op woensdag gaan de jongens volgens vader Youness naar het strand. Een dag later keren ze halsoverkop terug naar Nederland. Sanils vader ziet zijn zoon tot eigen verbazing opeens voor hem staan bij de snackkar die pa runt. Als vader terugdenkt aan zijn eigen jeugd zou hij eerder drie weken langer op vakantie zijn gebleven dan een dag korter. Vreemd.

Dat was onze groep

Youness hoort een verhaal over Mallorca, dat het eiland rood is en dat ze geen zin hadden in een test. Het verhaal klinkt vader B. op het eerste gezicht logisch. Tot later het verhaal opduikt over een groep Gooise jongeren die op Mallorca iemand mishandeld zou hebben. Vader stuurt zijn zoon een bericht. Het antwoord doet hem pijn: ,,Dat was onze groep.” Vader denkt eerst aan een grapje, maar dat is het niet.

Hij weet dan nog niet dat zijn zoon mogelijk gevochten heeft, maar vindt het wel tijd om naar de politie te gaan. Dat doet hij naar eigen zeggen de volgende dag. ,,Ik werk mee. De politie moet weten wat er aan de hand is en ik heb gezegd: als er vragen zijn, kun je komen. De waarheid komt naar boven.” Carlo Heuvelman leeft dan nog. Vader Youness hoopt dat Carlo herstelt en het allemaal goedkomt.

Hij vraagt zijn zoon wat er nu precies gebeurd is. Het verhaal dat hij hoort is redelijk vaag. Er is gevochten. Het ging snel. Het was donker. In de vertelling die volgt is een jongen uit de groep van Carlo agressief. Iets met spugen en duwen. Feiten waar Sanil niet bij aanwezig zou zijn geweest.

Op een filmpje dat de vader laat zien is een jongen in een zwart shirt en korte broek te zien die door een omstander ogenschijnlijk in bedwang wordt gehouden. Het zou een moment zijn nog voor de vechtpartij die online te zien is en waarbij tegen een lichaam wordt geschopt. Veel is er nog onduidelijk. Vader B. hoopt op antwoorden. Wie begon? Wie deed wat en wanneer?

Vragen

Op de bank in een Hilversumse rijtjeswoning van een familielid zit vader Youness met veel vragen. Hij heeft de afgelopen dagen veel indianenverhalen gehoord. Over kakkertjes uit het Gooi waar hij zelf doodnormale Hollandse jongens zag. Over vechtersbazen waar hij zich geen vechtpartij kan herinneren waar z’n zoon bij betrokken was. Over een strakke coördinatie tussen betrokken ouders in een poging hun kroost snel naar Nederland te krijgen, iets waar vader Youness geen weet van heeft. ,,Wij wisten van niks en ik denk dat andere ouders ook niks wisten.” Veel contact met de andere ouderparen heeft hij naar eigen zeggen niet.

Wat het voor hem extra wrang maakt is dat hij als jongerenwerker andere kinderen juist hoopt te behoeden voor waar zijn zoon nu van verdacht wordt. ,,Tegen die jongeren zeg ik juist: loop weg, zorg dat je geen ellende veroorzaakt voor je ouders. Kom niet in de problemen.” Hij kent zijn zoon niet als een vechtersbaas.

Heksenjacht

De afgelopen weken voelden als een heksenjacht. De naam van zijn zoon online. Met een foto waarop meerdere jongeren stonden die niet op Mallorca waren. De angst die volgde: wat als een gek bij mij thuis aanbelt of mijn gezin iets aandoet?

Hij gooit z’n handen in de lucht. Z’n ogen staan droef. ,,Zeg nooit dat je de beste opvoeding hebt gegeven aan je kinderen, want dat zeiden wij ook. Ik dacht nooit dat dit bij ons gezin zou kunnen. Hoe kan dit?’’ Hij zag zijn zoon opbloeien. Klaar voor een nieuwe opleiding. Een droom als luchtverkeersleider. Vader houdt z’n handen voor zich alsof hij een kostbare schaal vasthoudt en trekt dan z’n handen uit elkaar. Alsof er iets kapot valt op de grond.

Nachtmerrie

Hij houdt hoop. Dat de rol van zijn zoon kleiner is dan de politie denkt. Dat deze nachtmerrie snel voorbij is en het gewone leven weer doorgaat. ,,De politie zei dat mijn zoon niks te maken heeft met de dood van Carlo.” Die opvatting komt overeen met wat Sanil zijn vader zou hebben verteld. ,,Die heb ik geen eens gezien,” hoorde vader zijn zoon over Carlo zeggen. Het biedt Youness rust. ,,Een lichtpunt in deze nachtmerrie,” zoals hij het zegt. Net als de steun die hij van buurtgenoten en en andere bekenden ontvangt.

Vrijdag wordt Sanil voorgeleid. Tot die tijd is het afwachten voor zijn familie. Dat Sanil niet verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Carlo Heuvelman is een lichtpuntje in een donker verhaal. Vader Youness hoopt snel op duidelijkheid en denkt vooral ook aan de ouders die het nog zwaarder hebben getroffen. Die van Carlo Heuvelman. Hij vindt het vreselijk wat zij moeten doormaken. ,,Voor de ouders van Carlo is dit het ergste.”

De authenticiteit van de door vader Youness getoonde beelden of de gebeurtenissen daarop konden niet direct geverifieerd worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu