Drenthe en Groningen gaan terug naar rood op de coronakaart van Europa. Voor heel Nederland geldt nu het op één na hoogste waarschuwingsniveau (update)

Foto: ANP

Drenthe en Groningen gaan vandaag van oranje naar rood op de Europese coronakaart. Dat geldt ook voor Noord-Holland en Noord-Brabant.

Daarmee kleurt heel Nederland weer rood, het op één na hoogste waarschuwingsniveau. Dat is het gevolg van het snel oplopende aantal besmettingen.

Volgende week mogelijk donkerrood

De coronakaart van Europa wordt elke donderdag gepubliceerd door de Europese gezondheidsdienst ECDC. De kleuren op de kaart stoelen op het relatieve aantal besmettingen en ziekenhuisopnames per Europese regio. De cijfers hebben telkens betrekking op de afgelopen veertien dagen, dus de kaart loopt iets achter op de actuele situatie.

Gezien het snel oplopend aantal besmettingen in ons land verwachten virologen dat Nederland volgende week (deels) donkerrood zal kleuren. Dat is het hoogste risiconiveau. De laatste keer dat dit gebeurde was eind juli.

Ook elders in Europa gaat het hard

Ook in andere landen stijgt het aantal besmettingen. Zo gaat Wallonië van rood naar donkerrood. In Duitsland zijn, net als in Nederland, de laatste regio’s rood geworden en is het hele land nu rood. Spaans Baskenland gaat van oranje naar rood en Frankrijk is van deels groen naar helemaal oranje gegaan.

De landen in Oost- en Midden-Europa tellen, net als in de afgelopen weken, de meeste besmettingen. Roemenië, Bulgarije, Kroatië, Slovenië, Estland, Letland en Litouwen zijn volledig donkerrood. Ook in Polen, Tsjechië, Hongarije en Oostenrijk gaan de waarschuwingskleuren omhoog.

Strengere regels voor reizigers

De landen in Europa gebruiken de kaart om de regels voor reizigers uit andere landen te verscherpen of te versoepelen. Die regels kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op coronabewijzen en verplichte quarantaines.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu