Ook Finland, Roemenië en Denemarken bannen Russische vliegtuigen uit luchtruim vanwege invasie Rusland in Oekraïne

Foto: ANP

Finland, Roemenië en Denemarken voegen zich bij een steeds langere lijst van landen die vanwege de Russische invasie in Oekraïne hun luchtruim sluiten voor Russische vliegtuigen.

‘Finland, dat een 1300 kilometer lange grens deelt met Rusland, treft voorbereidingen om zijn luchtruim te sluiten voor Russische vluchten’, schreef de Finse minister van Transport Timo Harakka op Twitter. Het is nog niet bekend vanaf wanneer de maatregel geldt. De Deense minister van Buitenlandse Zaken Jeppe Kofod kondigde zondag op Twitter dezelfde maatregel aan voor zijn land.

Roemenië verbiedt alle commerciële en niet-commerciële vluchten, maar maakt wel een uitzondering voor noodvluchten en humanitaire hulp.

Rusland reageert

Eerder besloten veel Europese landen al tot dezelfde maatregel, waaronder Estland, Litouwen, Letland Bulgarije, Polen en Duitsland. Als gevolg hiervan moeten vluchten die vanuit Rusland westwaarts vliegen ver uitwijken. Als tegenmaatregel heeft Rusland zijn luchtruim ook gesloten voor vliegtuigen uit veel van deze landen.

Een functionaris van de Europese Unie laat zondag weten dat de EU vermoedelijk op korte termijn met een formeel besluit komt nu het merendeel van de EU-landen zijn luchtruim heeft gesloten voor Rusland. Volgens de functionaris kan een algehele ban onderdeel uitmaken van nieuwe sancties tegen Rusland. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU komen later op zondag bijeen om de nieuwe sancties te bespreken.

Nieuws

menu