Op reis naar het buitenland? Deze landen in Europa accepteren een digitaal coronabewijs. Heb je dat niet? Doe dan een gratis coronatest voor reizigers

Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Ben jij volledig gevaccineerd tegen corona? Dan reis je een stuk makkelijker binnen Europa met een Digitaal Corona Certificaat (DCC). Zonder dit certificaat heb je bijna altijd een negatieve coronatest nodig.

Via de website Coronacheck.nl kun het coronacertificaat in de CoronaCheck-app zetten of uitprinten. Verreweg de meeste Europese landen erkennen het certificaat. Het fungeert als een coronapaspoort.

Het Digitaal Corona Certificaat kent drie verschillende coronabewijzen
● een vaccinatiebewijs
● een herstelbewijs
● een negatief testbewijs

Landen binnen en buiten de Europese Unie

Binnen Europa ben je in alle 26 landen van de Europese Unie welkom met jouw Digitaal Corona Certificaat. Ook de niet-EU landen IJsland, Monaco en Zwitserland erkennen het certificaat. Turkije, Kosovo en Bosnië & Herzegovina erkennen alleen de uitgeprinte versie.

Uitzonderen zijn het VK en Noorwegen

Het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen stellen strenge toelatingseisen en erkennen het Digitaal Corona Certificaat slechts gedeeltelijk.

Het Verenigd Koninkrijk erkent het DCC wel voor Engeland en Schotland, maar niet voor Wales, Noord-Ierland en de Kanaaleilanden. Voor Engeland en Schotland heb je daarnaast altijd een negatieve PCR-test nodig.

Noorwegen erkent het vaccinatiebewijs in het DCC, maar stelt aanvullende eisden aan het herstelbewijs.

Geen coronabewijs? Regel dan een coronatest via Testenvoorjereis.nl

Kun je geen coronabewijs overleggen? Dan eisen vrijwel alle landen in Europa een negatief testbewijs. Een PCR-test mag meestal niet ouder zijn dan 72 uur. Een sneltest (die niet overal wordt geaccepteerd) mag doorgaans niet ouder zijn dan 48 uur. Heb jij een coronatest nodig voordat je op reis gaat? Ga dan naar de website Testenvoorjereis  om een gratis test aan te vragen.

Check voor vertrek de coronaregels op jouw bestemming!

Alle landen voeren hun eigen beleid. Dat levert een ratjetoe op aan afwijkende regels.

Die kunnen betrekking hebben op de minimum testleeftijd, het al dan niet accepteren van sneltesten, de maximale ouderdom van een negatieve testuitslag, een eventuele quarantaineplicht , de wijze van vervoer en de verplichting om aanvullende formulieren in te vullen.

Daar komt nog bij dat elk land op elk gewenst moment zijn regels kan aanpassen.

Check daarom voor vertrek altijd de actuele coronaregels voor jouw reisbestemming. De website Nederland Wereldwijd biedt actuele, gedetailleerde informatie per land. Ook de Reiswijzer van de ANWB geeft heel veel corona-reisinformatie.

De informatie in dit artikel stamt van 14 augustus 2021.

Nieuws

Meest gelezen

menu